Мексико е готово да приеме искане на САЩ за стоманата в Споразумението за свободна търговия САЩ-Мексико-Канада (ЮСМКА - USMCA), при условие че то влезе в сила най-малко пет години след ратифицирането на договора, заяви мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард, цитиран от Ройтерс и БТА.

Мексиканските депутати одобриха по-рано тази година споразумението, което ще замени Северноамериканското споразумение за свободна търговия (НАФТА) от 1994 г. Ратификацията на документа в Конгреса на САЩ обаче се бави заради безпокойства на демократите за прилагането на положения, свързани с условията на труда и околната среда.

Постоянният търговски представител на САЩ Робърт Лайтхайзър отправи освен това искане за по-конкретно дефиниране на определението за северноамериканска стомана и алуминий при правилата за произход в автомобилостроенето, настоявайки металите да бъдат "претопявани и лети" единствено в Северна Америка.

Ебрард посочи, че до няколко часа ще изпрати във Вашингтон мексиканския преговарящ Хесус Сеаде, който да представи условията на Мексико.

"Ще кажем (на САЩ), че няма да приемем под никаква форма това задължение да влезе в сила заедно с ратифицирането на споразумението", посочи министърът.

Мексико би приело правилото за стоманата след най-малко пет години, но не приема същото правило и за алуминия, защото страната не произвежда суровина за този метал, уточни Ебрард.

Преговарящите от САЩ искат също от Мексико да наложи по-строг контрол върху трудовите си стандарти, включително да позволи на американски инспектори да наблюдават изпълнението им в Мексико. Ебрард повтори, че мексиканското правителство отхвърля това предложение, но посочи, че Мексико ще позволи на експертни екипи и на трета страна да проверява трудовите стандарти.