Марк Мобиус, един от най-известните и колоритни инвеститори в света вижда на хоризонта световна финансова криза. Причината- търговската война между САЩ и Китай и срив на акциите на развиващите се пазари.

"Няма никакво съмнение, че рано или късно ще ни удари финансова криза. Периодът на евтините пари вече е зад гърба ни, затова много компании, които продължават да работят и да планират работата си за сметка на лесния достъп до евтин финансов ресурс, ще изпитат сериозни трудности", казва ветеранът-инвеститор.

Той посочи, че индексът на валутите на развиващите се страни се е сринал с 6% от края на март досега, което принуди вече Централните банки на Турция, Аржентина, Индонезия и още няколко държави да повишат лихвените равнища.

Нормализацията на монетарната система, предприета от Фед и Европейската централна банка вече оказват въздействие върху пазарите на развиващите се страни, заедно с поскъпването на долара и несигурността от търговската война между САЩ и Китай. А САЩ едва ли ще усетят повишението на митата за много стоки, ако увеличат заплащането на труда в страната и ниската безработица, смята инвеститорът.

"Това може временно да реши проблемите на тези държави, но става контрапродуктивна мярка при такива с голям външен дълг", посочи още Мобиус. Според него, още 10% поевтиняване на акциите и валутите на развиващите се страни може да отключи кризата.