Министърът на туризма Марияна Николова обяви в Пловдив, че ще иска от министъра на здравеопазването да се разреши туризмът от Турция към България.

Марияна Николова, която е и вицепремиер по икономическата и демографската политика, каза, че вече е провела разговори с министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов да се анализира обстановката и при възможност да се разреши на туристи от Турция, която се води трета страна за ЕС, да влизат в България.

Изявлението на министъра бе направено след среща с кмета на града Здравко Димитров и заместник-кмета за "Култура, археология и туризъм" Пламен Панов.

Марияна Николова очаква до средата на август да има яснота за това как турските туристи ще посещават страната ни.

Статистиката показва, че голяма част от туристите, пренощували в Пловдив, са турски граждани. От началото на годината до 1 август пренощувалите лица в Пловдивска област са повече от 155 000, от тях българите са най-много - близо 137 000, след Турция с 3760, а след нея са Гърция с 2641, Германия с 1566 и Италия с 1311.

Секторът преминава през един много труден период и резултатите никак не са добри, каза още министър Николова. Ние трябва да развиваме туризма в Пловдив, защото културата и историята в Пловдив е забележителна. Т

Марияна Николва каза още, че от ключово значение е да се популяризират възможностите за разнообразен туристически продукт и да не се набляга само на зимен и морски туризъм, но и на другите нишови продукти.

Новият коронавирус бе регистриран за пръв път в Турция на 10 март. Общият брой на заразените в страната в момента е 236 хиляди души, починали са 5784 души, а са оздравели 219 506 пациенти.

Редица турски медии съобщиха вчера, че болниците в няколко големи градове, включително Анкара, са препълнени с болни от новия коронавирус.

Здравният министър Фахреттин Коджа опроверга днес и тези твърдения и изрази надежда, че празнуването на Курбан байрам миналата седмица няма доведе до сериозно нарастване на случаите на заразяване.