Растежът в световното търсене на петрол през идните пет години ще се забави на фона на търговските противоречия в света до средно 1,2 млн. барела дневно. Общо през периода до 2024 г. потреблението на петрол може да нарасне със 7,1 млн. барела дневно до 106,4 млн. барела дневно. Това се посочва в доклад на Международната агенция за енергията (МАЕ), разпространен днес и цитиран от ТАСС. 

"Продължаващите търговски спорове между водещи държави и излезлият от контрол Брекзит могат да забавят темпа на растеж на световната икономика и на търсенето на петрол. Макар настроенията в момента да не вдъхват оптимизъм, все пак очакваме, че търсенето на петрол ще продължи да се засилва през идните пет години, макар и с по-сдържан темп", посочват експертите на организацията. 

Темпът на растеж на предлагането на петрол от страни извън ОПЕК също ще се забави - от 2,7 млн. барела дневно през 2018 г. до 0,3 млн. барела дневно през 2024 година. т.е. седемкратно. 

Анализаторите на МАЕ очакват САЩ, които имат основен принос за растежа на глобалния добив, да се нуждаят от по-високи цени, за да продължат и в бъдеще да поддържат интензивен темп на растеж. 

"Ако цените на петрола останат в зоната около 60 долара за барел, както показва техническият анализ, то растежът на предлагането в прогнозния период определено ще се забави, се посочва в доклада. 

Прогнозира се, че обемът на предлагането на страни нечленуващи в картела ще нараства в перспектива до 2024 година с 6,1 млн. барела дневно до 68,7 млн. барела дневно. 

Според доклада през 2018 г. търсенето е нараснало с 1,4 млн. барела дневно. Очаква се тази година растежът да се забави и към 2022 г. да достигне 1,2 млн. барела дневно, като през 2023 г. темпът се понижи до под 1 млн. барела дневно. 

Фактори, подкрепящи петролния пазар, ще бъдат икономиките на Китай и Индия, на които ще се дължи почти половината от растежа от 7,1 млн. барела дневно. Секторът, който ще потребява най-големи количества от суровината, ще стане нефтохимическата промишленост заради засиленото търсене на пластмаса. Друг фактор ще бъде нарасналото търсене на авиационно гориво, тъй като авиопътуванията стават все по-достъпни за развиващите се цени.