Високите цени на петрола в момента може да помогнат за ускоряване на енергийния преход, но и да забавят възстановяването след пандемията, особено в страните с развиваща се икономика. Това е изводът на анализаторите от Международната агенция по енергетика (МАЕ) в поредния месечен доклад за пазара на петрол.

Те напомнят, че производителите от ОПЕК+ засега не успяват да се договорят за увеличението на производството от август, заради позицията на ОАЕ, които искат повишение на базовото ниво на добив на страната, от което се намаляват и квотите за производство.

В резултат, цената на петрола сорт Brent се търгува около 75 долара за барел, като перспективите са за намаляване на предлагането, ако не бъде постигнато споразумение за ръст на производството.

"В същото време пазарът на петрол е изправен пред възможността за битка за пазарни дялове, дори и предвид перспективата високите цени на горивата да ускорят инфлацията и нанесат щети на крехкото икономическо възстановяване", заявяват анализаторите. В този дух те отбелязват несигурността по отношение на потенциалното влияние върху цените на разпространението на щама Delta на коронавируса през следващите месеци.

Ако добивът на ОПЕК+ остане на нивото на квотите от юли, ситуацията ще бъда твърде напрегната, тъй като търсенето ще се забави, след възстановяването от миналогодишния спад в резултат на пандемията. Излишъкът от търговски запаси, натрупани през миналата година, вече го няма. Резервите в момента са под средното историческо ниво, отбелязват от МАЕ.

Балансът по отношение на петрола се очаква да е изключително напрегнат

За да отговорят на растящото търсене рафинериите ускоряват процесите. Настоящите баланси предполагат, че през третото тримесечие на 2021 г. може да се наблюдава най-същественото изчерпване на петрола, поне от десетилетие, прогнозират от МАЕ.

Резервите от петролни продукти също намаляват, независимо от ограниченията за пътуване. Данните за мобилността в САЩ през последните седмици показват нива доста над тези преди пандемията, пише още в доклада на МАЕ.

"Въпреки че цени на тези нива могат да увеличат степента на електрификация в транспортния сектор и да подпомогнат ускоряването на енергийния преход, те, обаче, могат едновременно с това да забавят и енергийния преход, както и икономическото възстановяване, особено в развиващите се страни", смятат експертите, като отчитат повишението на цените на бензина в САЩ за пръв път от 7 години, по-високите цени на горивата на бензиностанциите в Европа, както и най-високите за цялата история цени на бензина и дизела в Индия.

"Пазарите на петрол вероятно ще останат нестабилни, докато не стане ясна политиката на ОПЕК+. А несигурността няма да помогне за осъществяване на подреден и безопасен енергиен преход - това не е в интерес нито на производителите на петрол, нито на потребителите", пишат още експертите от МАЕ.

Прогнозата на МАЕ за търсенето на петрол през 2021 г. е повишена и е намалена за следващата 2022 г.

МАЕ повишава прогнозата се за търсенето на петрол с 40 хил. барела на ден през 2021 г. В същото време агенцията намалява прогнозата си за 2022 година с 60 хил. барела на ден, пише още в месечния доклад на Агенцията.

Нейните експерти ревизират прогнозата си за ръста на търсенето на петрол през 2021 г. в сравнение с тази от миналия месец, благодарение на по-високия ръст на търсенето от очаквания досега и то в страни като Китай, Кувейт и САЩ. Според сегашната прогноза, през 2021 г. търсенето на петрол ще се увеличи с 5,4 млн. барела на ден - средно до 96,4 млн. барела на ден.

Очакванията за 2022 година са преразгледани в посока на понижение - до 3 млн. барела на ден. Търсенето на петрол през 2022 г., според очакванията на МАЕ, ще са от порядъка на 99,5 млн. барела на ден.

3e-news.net