След силното възстановяване в търсенето на газ през 2021 г. Международната агенция по енергията (МАЕ) очаква по-слаб растеж през текущата година заради скока на цените до рекордни равнища, като в Европа дори може да се стигне до спад, предаде Франс прес, на която се позова БТА.

Агенцията прогнозира за 2022 г. световно търсена на газ от 4,148 трилиона кубични метра, което е повишение с 0,9 процента спрямо 2021 година. Очаква се световното производство да достигне 4,991 трилиона кубични метра (+1,6 процента).

МАЕ предвижда спад от 4 процента в търсенето на газ в Европа през тази година заради по-слабото му използване за производство на електроенергия. 

Употребата на възобновяеми източници на енергия се увеличава значително на Стария континент, а въглищата, макар да замърсяват околната среда, са засилили конкурентните си позиции заради високите цени на газа.

Общото търсене на газ в Европа се очаква да достигне 527 милиарда кубични метра тази година спрямо 552 милиарда кубични метра през 2021 година.

"Световното потребление на природен газ се възстанови с 4,6 процента през 2021 година, което надвишава над два пъти спада, отчетен през 2020 г.", се посочва в доклад на организацията, публикуван днес.

Този подем отчасти се дължи на икономическото възстановяване след година, белязана от ограничителни мерки в борбата с разпространението на КОВИД-19, както и на метеорологичните условия, включително студената зима.

Доставките обаче не успяха да настигнат темпа на възстановяването, а технически проблеми при някои производители доведоха до напрежение на пазара и съответно до скок на цените.

МАЕ очаква развитието на краткосрочното търсене да зависи от времето през оставащата част от отоплителния сезон в Северното полукълбо.

"Ако температурите са нормални, увеличението на търсенето на газовия пазар ще се забави заради по-високите цени и по-слабия икономически растеж, а натискът върху предлагането може да намалее с постепенното влизане в експлоатация на спрените мощности", посочват авторите на доклада.