Създаването на държавния сайт за проследяване и сравнение на цените на храните няма да смъкне цените, защото няма да се пребори с картелите на търговските вериги. Това коментираха във Велико Търново от Конфедерацията на труда "Подкрепа". От синдиката се обявиха за диференциран подход при увеличението на заплатите в бюджетната сфера. 

Потребителите сами си правят наблюдението, но е добре, че има система да проследяване цените на храните. Това обаче не е достатъчно, коментира икономическият анализатор на КТ "Подкрепа" Ваня Григорова, според която "това очевидно няма как да пребори картелите". 

Системата е неработеща заради големия пазарен дял на търговските вериги, посочи президентът на синдиката Димитър Манолов. "Защото може да си имаме какъвто си искаме сайт, но тези вериги ще си правят това, което си искат, каквото и да бъде публикувано на този сайт и каквото ида пише там", каза той, цитиран от БНР.

Междувременно служеният министър на икономиката Никола Стоянов обясни, че тази седмица се очаква търговците на дребно да започнат да качват цените си в информационната платформа, която заработи в петък и че постепенно сайтът ще бъде обновяван с допълнителна информация, включително за борсовата търговия. 

"Някои бяха разбрали погрешно, че това ще е сайт, който ще позволи по някакъв начин хората да избират къде да ходят пазаруват, или че чрез сайта ще свалим цените. Не, това не е идеята и никой не си е правил тези илюзии. Към момента не сме установили сериозни разминавания, както в началото, докато беше в работна версия, се случваше - някакви нереални цени или нещо объркано", коментира Никола Стоянов. 

Иначе Манолов и Григорова коментираха и увеличението на доходите в различните бюджетни администрации.

"Не може да се приложи общо 10% увеличение на заплатите в бюджетната сфера, защото има бюджетни системи, които са по-засегнати от други", коментира Манолов и даде за пример общинските администрации и Комисията за защита на потребителите. Според него трябва са се приложи диференциран подход и по това работи синдикатът с Министерството на финансите. Той припомни, че в края на миналата година са били увеличени бюджетите на някои от държавните администрации, но в много други, те не са увеличавани с години.

"За нас са много важни тези бюджетни системи, които силно изостанаха, при тях ще говорим за други числа, ще тръгнем от 20-30 процента, защото те са изоставали с доходите си с години наред", посочи той. Манолов изрази съмнение дали това ще даде средноаритметично 10 процента увеличение в бюджетната сфера и допълни, че да се говори общо за десетпроцентно увеличение е невярно. 

Ваня Григорова съобщи, че вече са събрани нужните подписи в КЗП за започване на безсрочни стачни действия. Там служителите настояват за поне 50% увеличение на заплатите.

"В общата декларация с Конфедерацията на независимите синдикати в България от миналата година имаме записано по-високо средно число от 15 процента. При настоящата ситуация има администрации, където исканията на работещите там са за 50-60 процента увеличение, каза Вана Григорова и даде за пример Комисията за защита на потребителите, където експертите, правещи проверки, получават между 820 и 1000 лева месечно възнаграждение.

"Очевидно е, че този служител няма как да бъде достатъчно мотивиран да остане във въпросната администрация и да продължава да защитава правата и интересите ни като потребители", посочи Григорова. Анкета сред държавните служители е показала, че те са силно заинтересовани от работата си и това ги задържа все още, въпреки ниските трудови възнаграждения, допълни тя. Категорично се очаква увеличение на доходите в частния сектор, смятат от синдикатите, а една от целите в тази посока е създаване на препоръчителен индекс за нарастване на работните заплати, каза Димитър Манолов. Разговорите с Министерството на финансите продължават, предстои среща на Съвета за тристранно сътрудничество и след това проектът ще бъде предложен за обсъждане в 49-ия парламент. 

Във Велико Търново се състоя редовна отчетно-изборна конференция на синдикалния регионален съюз "Подкрепа". На него беше отчетено увеличение на синдикалните членове, които са над 2500, в 104 секции, каза преизбраният председател на регионалната организация Дешка Мандикова, цитирана от БТА.