Борсовите цени на природния газ и на петрола се увеличиха най-вече заради нарастващите опасения, че войната в Украйна е неизбежна и Русия може да атакува по всяко време. Ако се стигне до нападение, а ЕС и САЩ изпълнят обещанията си да наложат тежки санкции на Москва, доставките на газ и петрол може да бъдат нарушени, смятат инвеститорите.

Цената на газа в Европа скочи рязко при откриването на търговията, предаде ТАСС, като цитира данни от европейските борси. За пръв път от януари насам цената на синьото гориво прескача 1000 долара за хиляда куб. м. Ръстът на цената на лондонската борса ICE прехвърли 13,7 процента.

Цената на мартенските фючърси в хъба TTF в Нидерландия се покачи до 1031,8 за 1000 куб. м или 88 евро за мегаватчас, след което спадна до 980 долара за 1000 куб. метра.

Същевременно транзитът на руски газ през Украйна остава слаб и варира около 51-58 милиона куб. метра.

Цените на петрола поеха стремително нагоре в азиатската търговия днес, предаде Ройтерс. Сортът Брент, който е референтен за Европа, се покачи с 1,12 долара до 95,56 долара за барел, като по време на търговията достигна и до цена от 96,16 долара, най-високата от октомври 2014 г.

Американският лек суров петрол добави 1,28 долара до 94,38 долара за барел, като беше близо до прехвърлянето на границата от 96 долара, достигайки за момент цена от 94,94 долара.

Председателят на Международната агенция по енергията (МАЕ) Фатих Бирол заяви днес, че се надява страните от ОПЕК+ да изпълнят обещанията си за увеличавате на добива на петрол и така да "затворят пропастта между думи и дела", предаде Ройтерс.

В рамките на конференция, посветена на проблемите в сектора и предавана по египетската национална телевизия, Бирол освен това каза, че никой не печели от политизацията на пазара на газ в Европа.