На първия си съвместен съвет по търговия и технологии САЩ и ЕС разчитат да обсъдят темите за недостига на чипове, изкуствения интелект и проблемите на конкуренцията в технологичния сектор, предаде Ройтерс.

Съветът ще се събере за първи път днес в Питсбърг, САЩ. Очаква се на него да присъстват американският държавен секретар Антъни Блинкън, министърът на търговията Джина Раймондо, постоянният търговски представител Катрин Тай, а от страна на ЕС - заместник-председателят на ЕК Валдис Домбровскис и еврокомисарят Маргрете Вестагер, които отговарят съответно за търговията и конкуренцията.

Създаването на съвета бе обявено през юни, след среща на върха ЕС-САЩ, припомня БТА.

Планираното приемане на декларация за технологично сътрудничество обаче е помрачено от напрежението в отношенията на Вашингтон с Франция, посочват европейски дипломати. Според източници Париж иска да включи в текста препратка към втора среща, която да се проведе през пролетта на 2022 година, когато са планирани следващите френски президентски избори. Франция иска освен това да премахне фрази за планираното партньорство във веригата за доставки на полупроводници, според които ЕС и САЩ са взаимозависими, отбелязват дипломати. Друг дипломатически изтоник твърди, че съгласно френските възгледи сигурността на доставките излиза извън проблема с полупроводниците и включва например ваксините, а и самите САЩ не искат да са зависими от ЕС.

Заседанието на съвета бе под въпрос миналата седмица заради гнева на Франция след решението на Австралия да се откаже от договор за доставка на подводници за 40 млрд. долара и да предпочете вместо това сделка със САЩ и Великобритания за ядрени подводници.