Традиционно суровините винаги се увеличават по това време на годината, а самият труд става по-скъп, защото козунакът се плете на ръка. В същото време все повече липсват такива специалисти. Затова и човешкият труд поскъпва. Това каза в студиото на телевизия "България он ер" председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"На пазара вече има изделия, които се наричат козунак, но аз се съмнявам, че отговарят на критериите. Няма как истинският козунак да е на ниска цена", коментира тя и допълни, че по този начин се уронва престижа на "божествения хляб".

Според нея, себестойността за всеки производител е различна. Но добрият козунак зависи от състава - има или няма ядки, плодове и достатъчно яйца От това зависи и цената. А и яйцата вече поскъпнаха с около 20%.

Кирил Вътев от Асоциацията на месопроизводителите посочи, че от години насам цената на агнешкото се движи около 6 лева за килограм живо тегло. Той допълни, че ако искаме да развиваме животновъдство, не трябва да се радваме на ниска цена на едро.

За тези потребители, които държат на българското производство, експертите поясниха, че Агенцията по безопасност на храните има нова методология за маркирането на храните и винаги българското месо има знак "bg", по който можем да го различим.

"В момента в Китай има масова епидемия от чума по свинете, ЕС ще се възползва от износ към Китай и това ще вдигне цената на българското месо", предупреди Вътев.

 

Мариана Кукушева посъветва потребителите да не пазаруват продукти за Великден онлайн, защото няма как да са сигурни в състава им, както и да следят срока на годност, който не трябва да надвишава две седмици. "Българският потребител по отношение на храната има немалко средства, затова търси качеството. Възрастните хора не се доверяват лесно", заяви тя.