Европейският съюз днес постигна споразумение за приемане на регламент, с който от 2030 г. ще бъдат въведени ограничения върху вредните емисии от метан в атмосферата, които се отделят при добива, транспорта или съхранението на петрол и природен газ, внасян в ЕС, предаде Ройтерс.

Метанът се смята за вторият най-голям замърсител и причинител на климатични изменения след въглеродния диоксид и в краткосрочен план има много по-голям ефект на глобално затопляне. Бързото намаляване на емисиите от метан през това десетилетие е от решаващо значение, ако светът иска да избегне тежки промени в климата, отбелязва Ройтерс

След преговори, които продължиха през цялата изминала нощ, представители на страните от ЕС и на Европейския парламент се договориха да наложат изискване към производителите и износителите на изкопаеми горива за ЕС. Те ще бъдат задължени да гарантират, че при процеса на добив и износ на природен газ и петрол не е отделен метан над установените лимити. Това се казва в съобщение на Европейския съвет, който представлява страните от ЕС в преговорите.

"Най-накрая, ЕС се справи с втория най-важен парников газ с амбициозни мерки", каза Юта Паулус, от преговарящия екип на Европейския парламент, добавяйки, че законът "ще има отражение в световен мащаб".

Новите правила вероятно ще засегнат големите износители на природен газ за ЕС, сред които са САЩ, Алжир и Русия. Управляващите в Москва ограничиха доставките на синьо гориво за Евросъюза след началото на военната инвазия, която предприеха в Украйна. На този фон Норвегия (член на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ) - б.р.) се превърна в главен доставчик на природен газ за редица страни от Европейския съюз. Добивът и транспортирането на норвежкото синьо гориво е съчетан с отделянето на едни от най-ниските емисии от метан в света, посочва Ройтерс.

Споразумението, което ще се превърне в закон, задължава и производителите на петрол и газ в Европа редовно да проверяват и коригират изпускането на парниковия газ в своите операции. Забранява се практиката на компаниите умишлено да изгарят и изпускат излишен метан в атмосферата - от 2025 г. или 2027 г. в зависимост от вида на инфраструктурата.

Следва представяне на закона в Европейския парламент и в страните от ЕС за окончателно одобрение. Тази стъпка обикновено е формалност, която преминава през предварително договорени сделки, посочва Ройтерс.