Китайският износ е превишил очакванията и е нараснал с 9,5 на сто през август, а вносът е спаднал с 2,1 на сто в сравнение със същия месец на миналата година, сочат обявените днес данни на китайските митници, цитирани от световните агенции.

Китайските заводи отново заработиха, а Пекин успява да държи под контрол кризата с коронавируса. В същото време САЩ и някои европейски страни преживяват втора вълна на заразяване с Ковид-19.

Китайските предприятия отново отвориха след карантинните мерки през март и се възползваха от кредити за справяне с последиците от пандемията. Китай изнася освен това много маски и медицинско оборудване, необходими по целия свят, както и домакински електроуреди, купувани от домакинствата по време на изолацията им по домовете.

С натрупване от януари износът е спаднал с 2,3 на сто, а вносът се е понижил с 5,2 на сто.

Износът за САЩ е нараснал с 20 на сто през август в сравнение с година по-рано, а вносът се е увеличил с 1,8 на сто, уточни ДПА.

Китай и САЩ обявиха през януари примирие в търговската си война, която се изрази във вдигане на мита за стоки за милиарди долари и забави темпа на растеж на световната икономика.

Преговарящите от двете страни разговаряха по телефона в края на август, след като президентът Доналд Тръмп внезапно отложи преговорите и заяви, че "точно сега не иска да разговаря с Китай", припомня ДПА.