Китай ще купува много по-големи количества американски втечнен газ, отколкото досега. Това ще бъде договорено по време на визитата на министъра на търговията на САЩ Уилбър Рос в Пекин, съобщи The Hill.

Двете страни се разбраха преди дни във Вашингтон за намалядване на търговския дефицит на САЩ чрез отваряне на китайския пазар за американски стоки на стойност 200 милиарда долара за година.

Преобладаващата част от тези стоки са енергоносители, но ще бъдат доставяни и продукция на машиностроенето, както и земеделски продукти.

Според данните на американското Министерство на енергетиката, Китай и сега е най-големия клиент за американски втечнен газ в Азия. В тази страна отиват 30% от всички доставки на американски компании в света, като за миналата година това са били 19.7 милиарда м3 природен газ.

Според "Блумбърг" договореност за увеличаване износа на втечнен газ от САЩ е била договорена още през април миналата година на срещата между лидерите Тръмп и Си Цзинпин.

Прогнозите на щатското енергийно министерство са през 2018 година страната да продаде навън 31 милиарда м3 втечнен природен газ, а през 2019 година-60.5 милиарда м3.