В понеделник акциите на китайските компании поскъпнаха силно за втора поредна сесия на търговия на фона на обещанията от страна на властите в Пекин за допълнителни стимули, включващи и по-нататъшно отслабване на дълговата тежест на домакинствата.

Агенция "Блумбърг" цитира детайлен план на китайското правителство за намаляване на данъка върху индивидуалните приходи, както и серия от други по-всеобхватни данъчни облекчения, които ще влязат в сила на 1-ви януари 2019-а година.

Според съветник на Китайската централна банка, данъчните съкращения от следващата година могат да се оценят на повече от 1% от БВП на страната. Според агенция Синхуа, през уикенда президентът Си Цзинпин е подчертал и подкрепата на китайските власти за частния сектор в страната.

Всички тези ангажименти за нови стимулиращи мерки са факт след данни на китайската статистика от петък за забавяне на икономическия растеж през третото тримесечие до 6,5% на годишна база от 6,7% през предходното тримесечие, като това представлява най-слабото представяне на втората по сила икономика в света от началото на 2009-а година насам.

Въпреки слабите данни, инвеститорите акцентират преди всичко на обещанията на властите в Пекин да подкрепят китайските домакинства и компаниите, които не са държавно-контролирани.

Това допринесе за силен подем на китайския фондов пазар, като индексът Shanghai Composite приключи търговията в понеделник с повишение от 4,1% след скок с 2,6% и в края на предходната работна седмица. По-малкият индекс Shenzhen Composite нарасна в началото на новата седмица с 4,9%, а индексът Hang Seng - 2,32%.

Подемът на китайските акции се отрази леко позитивно и на останалите азиатски борси, като японският индекс Nikkei нарасна с 0,37%, южнокорейският Kospi - с 0,25%, а тайванският индекс TAIEX - с 0,55%.