Китай има интерес да построи петролна рафинерия в сръбския крайдунавски град Смедерево, недалеч от Белград, а инвестицията е за 2.6 милиарда долара, съобщават медиите в западната ни съседка. В Националния съвет за координация на сътрудничеството с Русия и Китай се проведе среща с китайски инвеститори, уточнява Serbian Monitor.

От съобщение на Съветът става ясно, че представителите на китайските компании са готови да започнат с изпълнението на проекта през април, след преговорите и хармонизирането на всички въпроси с работната група, която трябва да бъде сформирана от правителството на Сърбия. Очаква се изграждането на рафинерията да продължи около четири години, след което ще започне да произвежда гориво по стандарт ЕВРО 6 и ще има нулеви емисии на вредни газове.

"Мястото за изграждане на рафинерията вече е определено. Компании от Германия и САЩ ще участват в производството на оборудване за рафинерията", стана ясно от публикациите на сръбските медии. Според тях, рафинерията ще бъде "първата инвестиция, използваща най-новите технологии, които осигуряват пълна защита на околната среда".

3e-news.net