Телевизорът е включен, макар че никой не го гледа. При това положение и икономичните плазмени телевизори изразходват стотици ватове. И ако стоят включени по цял ден, сметката няма как да не е висока, казва Райнхард Шневайс, консултант по пестенето на електроенергия. Същото важи и за лаптопа или компютъра, добавя експертът.

Колко ток изразходвам и какво мога да променя

Съзнателното отношение към собственото потребление е само един от факторите, на които Шневайс обръща внимание. Той прави месечно по около 20 посещения в частни домове, в рамките на които проверява сметките за тока, търсейки къде се изразходва най-много енергия. "Ако си купя водно легло или терариум с отоплителни лампи, няма как да не очаквам по-висока сметка за тока", казва той.

А тази година сметките на повечето хора неизбежно ще се окажат по-високи - заради ръста в цените на горивата. Това важи особено в Германия, където се плащат най-високите сметки за ток в световен мащаб - средно около 33 цента на киловатчас.

Оттам нататък всеки, който иска да намали сметката си за ток, трябва най-напред да проучи собственото си потребление. На първо място са старите електроуреди, например хладилникът. Както сочат данните на Централата за защита на потребителите, един хладилник на над 15 години в домакинство от трима души изразходва към 295 киловатчаса годишно, докато нов хладилник изразходва само 140.

Замяната на старата фурна с нова също води до сериозни спестявания. А ако се пече с вентилатор, може да се спестят 15 процента от електроенергията.

Може да се пести и без нови уреди

Смислена инвестиция, която при това ще се изплати бързо, е и замяната на отоплителните циркулационни помпи с високоефективни. "Така могат да се спестят между 100 и 150 евро годишно, а потреблението на електроенергия може да се намали с до 90 процента", обяснява Катрин Бекер от Централата за защита на потребителите в Саарланд.

Но може да се пести и без да се инвестира в нови електроуреди. "Например ако от програмите на пералнята и на миялната машина се избере "еко" или пък прането се простре, вместо да бъде слагано в сушилнята", препоръчва Бекер. Освен това много уреди изразходват доста енергия дори в режим "стендбай". В това отношение добра работа би свършил разклонител, който да може да се изключва. Експертката препоръчва да се проучат внимателно и настройките на уредите, тъй като днес един рутер може да изразходва точно толкова електроенергия, колкото и хладилникът.

"Потреблението зависи от потребителите, а не от големината на жилището"

Осветлението днес вече не е най-големият проблем, отбелязва на свой ред Райнхард Шневайс. "Благодарение на икономичните LED-лампи изключването на осветлението вече не играе толкова голяма роля за сметката", казва експертът.

Шневайс дава консултации в тази сфера от 2007 година насам. "След моите посещения повечето хора са изненадани и благодарни", разказва експертът и дава пример с една майка, която всеки ден използвала фурната, но въобще не знаела, че тя вече почти нямала уплътнения. "Излиза, че така е отоплявала цялата кухня", казва Шневайс.

Експертът опровергава предположението, че в едно малко жилище се потребява по-малко ток. "Потреблението зависи основно от потребителите, а не от големината. Тоест, ако някой се премести в малко жилище, да не очаква непременно и разлика в сметката за тока."

Публикувано в DW