Времената, в които рискът при покупката на автомобил втора ръка беше свързан най-вече с измами за техническото състояние на самата кола останаха в историята. В последнo време зачестяват оплакванията от "ужилени" клиенти, които са платили за кола в онлайн пространството, но след това така и не я получават. Само преди дни гласност получи схема, която е подмамила десетки българи.  

Как става измамата?

Най-често ситуацията се разиграва в сайтове, в които се предлагат коли втора употреба на изключителни цени, разказват от Европейския потребителски център (ЕЦП). 

Харесвате си автомобил, който може да бъде в Германия, Италия, Испания, Нидерландия или където и да е в Европа. Пишете до търговеца и почти веднага получавате отговор, според който тази кола е намалена заради ограничените покупки в последно време. Друго обяснение за ниските цени може да е, че колите са върнати от лизинг, заради невъзможност за плащане от страна на собствениците и за това се продават на остатъчната им стойност, разказват свидетели на подобна схема.

От сайта ви информират, че могат да ви доставят колата във всяко кътче на България срещу още 300 или 500 евро за транспортни разходи. Тях обаче трябва да платите на техните партньори от фирма в друга държава. А като допълнителен бонус може да я карате 5 дни и ако не ви хареса, може да я върнете за сметка на продавача.

В случай, че се съгласите с примамливата оферта ви изпращат договор с подпис и печат. След това и мейл, в който казват ден и час за доставка на вашия адрес.

Отивате в банката и вместо на фирмата "Х", с която досега водите преговорите, преводът е нареден на физическо лице, което може и да носи сходно име и фамилия като на фирмата, но не винаги е задължително.

Денят за доставка настъпва, но колата не идва. Никой не отговаря на мейлите и телефона, възможно е да изчезне и самият сайт.

Как да се предпазите от подобен капан?

"Първото и основно правило е - ако сделката изглежда прекалено добра, за да бъде истина, най-вероятно не е. Особено, ако разликата е драстична спрямо същия модел автомобили, които се предлагат на други места", обясняват от ЕПЦ. Експертите съветват бъдещите собственици на автомобили да се поставят на позицията на продавача - бихте ли оценили автомобила си доста под пазарната стойност и след това да предложите да го изпратите в чужбина и ако купувачът не го хареса, да си го вземете обратно за ваша сметка?

"Нашата препоръка е да поискате разрешение на продавача ваш доверен човек (приятел, колега, познат на Вашия съсед) да отиде на място и да провери колата. Най-малкото, за да се увери, че е в това състояние, за което са ви информирали. Поискайте и да ви покажат историята на автомобила. Ако продавачът откаже, това може да е знак, че има някакъв проблем", съветват от ЕПЦ.

Друг сигнал, който трябва да повиши вниманието ви е, ако преговорите се водят само през приложение за разговори. Или през мейл, чиито адрес е с една единствена буква по-различен от този посочен на сайта. Или пък от домейн, различен от този, който е на сайта. Или вие пишете на един имейл, а ви отговарят от друг.

"Бъдете особено внимателни, ако ви бъде предложена транспортна компания и продавачът настоява именно това да е куриерът, като дори предлага да платите на него, за по-голяма сигурност", допълват експертите. 

Освен лесен начин да ви измамят интернет предоставя и лесна възможност за проверка на репутацията на търговеца - например по форуми. И там обаче нещата не са съвсем сигурни, защото е много вероятно да попаднете на фалшиви положителни отзиви и ревюта. 

Плащайте сигурно

"Винаги преговаряйте при възможност да не плащате цялата сума предварително. По възможност платете с кредитна карта, а не по банков път или чрез система за паричен превод, защото така преводът е изключително труден за проследяване", съветват от ЕЦП.

Освен, че оставате без пари, подобни измами крият и други рискове - неизвестни лица вече притежават данни от вашите лични документи, адрес, банкова сметка.