Индия ще отмени повечето мита в търговията с четири европейски страни, нечленуващи в ЕС, съгласно споразумение, по което се очакват 100 млрд. долара инвестиции за период от над 15 години, информира Си Ен Би Си, на която се позова БТА.

Сделката с Европейската асоциация за свободна търговия - ЕАСТ (EFTA), обединяваща Норвегия, Исландия, Лихтенщайн и Швейцария, бе подписана в неделя, малко преди парламентарните избори в петата по големина икономика в света, които могат да доведат то трети мандат на премиера Нарендра Моди. 

"Това бележи нов повратен момент в двустранните търговски отношения между Индия и страните (от ЕАСТ) Швейцария, Исландия, Норвегия и Лихтенщайн", коментира Моди в социалната мрежа "Екс".

Индия очаква това търговско споразумение да стимулира ключовите й сектори за износ, включително ИТ услуги, бизнес услуги, аудио-визуални услуги, отбеляза министърът на търговията Пиюш Гоял.

"Споразумението подобрява достъпа до пазара и опростява митническите процедури, което улеснява бизнеса на Индия и ЕАСТ в усилията му да разшири дейността си на съответните пазари", се казва в изявление на ЕАСТ, цитирано от Би Би Си.

Документът включва и разпоредби за взаимно признаване на професионални услуги като предлаганите от здравни работници, счетоводители и архитекти.

Предстои Индия и четирите държави от ЕАСТ да ратифицират споразумението, преди то да влезе в сила, като Швейцария планира да го направи до следващата година.

През последните две години Индия подписа търговски споразумения с Австралия и Обединените арабски емирства.

Скоро се очаква и пакт с Великобритания, но Лондон не бърза. Британският министър на търговията Кеми Баденох заяви, че никакви избори не могат да бъдат използвани като краен срок.