Четири индустриални сектора причиняват смъртта на 2,7 млн. души в Европа всяка година - тютюн, преработени храни, изкопаеми горива, алкохол, съобщи АФП, позовавайки се на изявление на Световната здравна организация (СЗО).

Всеки ден в региона с 53 държави, който се простира до Централна Азия, умират най-малко 7 хил. души, обяви регионалният директор на СЗО за Европа Ханс Клуге.

Според СЗО рекламата на големите производители на тютюневи изделия, хранителни продукти, изкопаеми горива и алкохол влияе на усилията за контрол и превенция на заболявания като рак и диабет. Наднорменото тегло и затлъстяването засягат близо 60 процента от възрастните и трийсет процента от децата в Европа.

Тактиката на тези индустриални сектори е възползване от уязвимите хора чрез маркетингово въздействие, заблуждаване, неверни твърдения за предимствата на продуктите или за въздействието на продуктите върху околната среда, каза още Клуге.

Маркетинговите похвати усложняват битката срещу незаразните заболявания, каквито са сърдечносъдовите, причиняващи 40 процента от смъртността в Европа.

Данните от 2017 г показват, че всеки пети смъртен случай, причинен от сърдечносъдово заболяване или рак, се дължи на неправилно хранене.

С цел защита на населението СЗО предлага прилагане на по-стриктен регламент за продажбата на вредни продукти, борба с монопола, данъчно облагане и защита на уязвимите обществени слоеве. Хората винаги трябва да бъдат преди печалбата, настоя Клуге.

Тютюневите изделия, преработени храни, изкопаемите горива и алкохолът са причина за смъртта на 19 млн. души годишно в целия свят.