Големият инвестиционен хедж фонд Bridgewater Associates, основан от милиардера Рей Далио, е заложил близо 1,5 млрд. долара, че световните фондови борси ще се сринат до март 2020 година, съобщава в петък "Уолстрийт джърнъл", позовавайки се на лица, запознати с въпроса.

Залогът от близо 1,5 млрд. долара, събиран в продължение на няколко месеца и изпълнен от шепа фирми от Уолстрийт, включително банките Goldman Sachs и Morgan Stanley, ще бъде изплатен на най-големия хедж фонд в света, ако някой от фондовите индекси - американският S&P 500, или европейският Euro Stoxx 50, или и двата отбележат силен спад до март догодина.

Залогът се състои от "пут" опции (put options) - договор, който дава на инвеститорите право, но не и задължение, да продават акции, или фондови индекси на конкретна цена до определена дата.

Тези "пут" опциите изтичат през март и в момента представляват един от най-големите "мечи" залози срещу настоящия "бичи" пазар на фондовите борси, посочват източниците на "Уолстрийт джърнъл" и добавят, че самият залог на Bridgewater Associates е обвързан с фондови индекси на стойност 100 млрд. долара.

"Уолстрийт джърнъл" не вижда реални причини за този голям залог срещу настоящото движение на пазарите, но инвестиционни мениджъри все пак прогнозират, че може да има срив на пазарите на акции в случай, че Елизабет Уорън спечели номинацията на Демократическата партия за кандидат за президентската надпревара през ноември догодина.

Според други обаче, това може би просто е стратегия за хеджиране на натрупани от Bridgewater Associates големи по размер "дълги" позиции на пазарите на акции (закупени от компанията акции и фондов индекси) в случай, че цените паднат рязко, като чрез подобни "пут" опции ще бъдат покрити част от потенциалните загуби.

Трябва да се има предвид, че дори информацията да е вярна, подобен залог представлява много малка част от управляваните от хедж фонда активи в размер на 150 млрд. долара.

Хедж фондът Bridgewater отговори на тази информация с думите: "Нямаме заети пазарни позиции, които имат намерение да хеджират, или да залагат на евентуални политически развития в САЩ".