Хакерите откраднаха биткойни на стойност над 40 млн. долара от една от най-големите борси в света за криптовалути Binance, заявиха от компанията в сряда, като това е последната от поредицата кражби от борси за дигитални валути по целия свят.

С помощта на различни техники, включително "фишинг, вируси и други атаки", хакери са изтеглили 7000 биткойна от платформата за търговия, според публикация на уебсайта на борсата Binance от страна на нейния главен изпълнителен директор Чжао Чанпън.

От компанията обаче обявиха, че потребителските фондове няма да бъде засегнат, тъй като Binance ще използва средства от своя осигурителен фонд с активи, за да покрие загубата на засегнатите от атаката потребители. Самата загуба се оценява на около 2% от общите активи на компанията в биткойн.

Борсата Binance, която беше основана в Китай, но сега работи извън страната, обяви, че спира депозити и тегления за една седмица, докато осъществява проверка на сигурността, въпреки че потребителите все още могат да търгуват със съществуващи средства.

Чжао Чанпън заяви чрез Туитър, че други борси за криптовалути, включително Coinbase, са блокирали наличните депозити от интернет адресите, свързани с хакерската атака.

Кражбата представлява още един пример за уязвимостта на криптовалутите и местата, където инвеститорите ги търгуват. През годините над 1,7 милиарда щатски долара бяха публично отчетени като откраднати, главно от борси в Азия, включително от японски платформи за търговия Mt. Gox и Coincheck.

През миналия месец пък от офиса на главния прокурор на Ню Йорк заявиха, че борсата, наречена Bitfinex, е покрила загуба от 850 млн. долара на корпоративни и клиентски средства, като е използвала резервите си в криптовалути, която тя контролира.

Цената на биткойн спадна за кратко с над 4% към 5650 щатски долара в началото на днешната азиатската търговия след новината за голямата хакерска кражба, но в последствие възстанови почти напълно загубите и вече се търгува около 5850 долара, отправяйки поглед към важната психологическа бариера от 6000 долара.

От началото на годината основната криптовалута успя да поскъпне с над 60%, като за последно тя се търгуваше на нива над 6000 долара през ноември 2018-а година, въпреки че според котировки на някои борси за криптовалути, това ниво вече беше преодоляно за кратко по време на търговията във вторник.