Министърът на отбраната на САЩ Джеймс Матис помоли американските законодатели да направят изключение за няколко държави, които могат да попаднат под американски санкции заедно с Русия.

Според него, тези държави искат да преминат от руско на американско въоръжение, включително и бойни самолети, но ще трябва да намерят начин да използват още известно време и руското оръжие, купувано през годините.

Матис уточни ,че ще поиска да бъде гласувана специална поправка в закона за санкчциите срещу Русия до края на 2018 година. Според сега действащия документ, САЩ ще налага санкции на трети държави, работещи с определени руски компании, главно от военно-промишления комплекс.

Държавите, за които говори Матис са Индия, Виетнам и Индонезия. Те са сред най-големите клиенти досега на руско оръжие, като само за периоза 2013-2016 година са сключили с москва сделки за 7.1 милиарда долара, 3.8 милиарда долара и 744 милиона долара съответно.

Законът CAATSA бе подписан от президента Доналд Тръмп на 2 август 2017 година. Той засилва санкциите срещу Русия, Иран и КНДР. Най-много са засегнати руската военна и петролна индустрии.