Собствениците на маслинови насаждения в Гърция са изправени пред голям недостиг на работна ръка за събиране на новата реколта, съобщи гръцката телевизия "Мега", цитирана от БТА.

Земеделците изпитват затруднения да намерят чужденци, като недостигът на работници е довел до повишаване на надниците. Заплащането за труда на ден се движи между 50 и 60 евро, което е с 25 процента повече в сравнение с миналата година, посочва сайтът agronews.

За да се справи с проблема с липсата на земеделски работници, Центърът по труда в Ираклион на средиземноморския остров Крит е задействал програма, която стимулира безработни да работят в първичния сектор и по-специално в сектора на маслините, като покрива разходите им за пътуване и престой. Досега в програмата участват 500 безработни. Според експерти на острова липсват близо 10 000 работници.

Тази година производството е по-малко в сравнение с миналата година поради климатичните условия, опустошителните пожари в страната и голямото разпространение на маслинови мухи, но въпреки това има остра нужда от работна ръка.

Смята се, че в момента Гърция има нужда от 60 хил. до 80 хил. земеделски работници, отбелязва agronews.

Недостиг на работна сила има освен в сектора на маслините и в други земеделски сектори.

Миналата година Гърция подписа споразумение с Египет за наемане на 5000 сезонни работници, но правителствени източници посочват, че има значително забавяне на списъците с кандидати, за който отговаря египетското Министерство на труда.

Тази година зехтинът в Гърция се превърна в луксозна стока, тъй като цената му се повиши с до 30 процента спрямо последния сезон.