Гръцкото министерство на развитието наложи глоби от общо 2 милиона евро на гръцките клонове на многонационалните компании "Юнилевър" (Unilever) и "Проктър енд Гембъл" (Pricter&Gamble) за незаконни печалби, съобщи в. "Прото тема", цитиран от БТА. Всяка от двете компании е санкционирана с по 1 милион евро.

Компаниите са глобени за нарушаване на член 54 от Закона за подкрепа на доходите на заетите, младежите, семейството и труда, който влезе в сила през юли тази година. Конкретната разпоредба забранява на доставчиците до края на 2023 г. да продават редица стоки от първа необходимост с процент на печалбата, който надхвърля процента, който са имали към 31 декември 2021 г.

Във връзка с решението гръцкият министър на развитието Костас Скрекас посочи: "Заявили сме ясно по всеки начин и във всички посоки, че никой не е над закона. Решени сме да приложим закона, за да предотвратим спекулата и да укрепим здравословната конкуренция в полза на гръцкото семейство. Трябва всички да осъзнаят критичността на ситуацията и трудността, която домакинствата срещат в достъпа до основни потребителски стоки. Справянето с инфлацията и особено с инфлацията на алчността е преди всичко въпрос на социална отговорност, но и на осигуряване на кохезията на обществото. Проверките ще продължат и глобите ще се налагат без колебание. Битката със скъпотията е постоянна и дългосрочна. Не се отпускаме".

В Гърция двете компании продават редица популярни марки предимно в сферите на козметиката, личната хигиена и почистващите препарати.