Гръцките собственици на фотоволтаични централи претърпяха силен удар заради дъждовете и наводненията, които удариха страната през предходната седмица. Най-тежките наводнения бяха в област Тесалия в Централна Гърция, където има много търговски фотоволтаични централи и такива, построени от земеделски стопани.

Регионът се състои от четири области: Лариса, Трикала, Кардица и Магнезия. Всички те бяха ударени от проливни дъждове, най-лошите, регистрирани някога в страната, припомнят гръцките медии, цитирани от Balkangreenenergynews.

Според Общогръцката селскостопанска фотоволтаична асоциация (AFO), която обединява фермери, 80 от нейните членове са съобщили за щети на техните наземни соларни инсталации. А доколко други соларни инвестиции са засегнати те първа предстои да се уточнява. В региона има повече от 2500 централи с обша мощност от около 1000 MW.

AFO добави, че наводнението е повредило най-вече оградите около централите, инверторите и трафопостовете. Имаше и случаи, при които самите панели бяха засегнати, въпреки че обикновено са по-високи от земята.

Производителите се обръщат към застрахователите

Очаква се застраховката да покрие част от щетите, но зависи от условията на отделните договори. Обикновено те покриват около 10% от щетите и загубената продукция за няколко седмици или месеци. Следователно е възможно производителите да претърпят загуби въпреки застрахователните искове.

Като първа стъпка те ще трябва правилно да идентифицират и представят щетите. Според AFO от 80-те засегнати членове само двама не са застраховали инвестициите си.

Председателят на асоциацията Костас Спанулис каза пред Sky News, че това е уникален метеорологичен феномен и че общите щети за местната икономика се изчисляват в милиарди евро.

Тъй като голяма част от селскостопанската продукция на Гърция е в Тесалия, ранните оценки са, че 20% до 22% от реколтата в страната ще бъде загубена и ще отнеме години, за да се възстанови в резултат на деградацията на земята. Правителството вече се обади на Европейския съюз за спешна помощ преди предстоящата зима.