Най-дългият "бичи" (възходящ) пазар в историята на Уолстрийт скоро ще приключи, тъй като глобалната епидемия от Covid-19 натежава на корпоративните приходи, които вероятно ще "се сринат" през второто и третото тримесечие преди да започнат да се възстановяват, предупреди в сряда главният фондов стратег на банката "Голдман Сакс" Дейвид Костин.

"След 11 години на 13-процентен ежегоден ръст на печалбите и на 16 процентно ежегодно поскъпване на акциите (от дадено дъно до даден връх), ние вярваме, че 'бичият" пазар на фондовия индекс S&P 500 скоро ще приключи", написа той и добави: "Както реалната икономика, така и финансовата икономика показват "остри признаци на стрес".

"Най-близките причини за това включват глобалното разпространение на новия коронавирус и сривът с 43% на цените на суровия петрол", каза той, визирайки понижаването на петролните цени по-рано тази седмица в резултат на "ценовата война" на Саудитска Арабия с Русия, заплашваща да наводни световните петролни пазари.

Костин очаква, че индексът S&P500 ще се понижи към 2450 пункта до средата на годината, или с 15% под неговото вчерашно ниво на затваряне и с цели 28% под рекордното ниво на затваряне на Уолстрийт на 19-и февруари. Трябва да се има предвид, че дефиницията за "мечи" (падащ) пазар е когато има спад с 20% от даден последен връх.

"Бичият" пазар на Уолстрийт отбеляза своят 11-ти рожден ден в понеделник (9-и март).

 

Индексите DJIA, S&P500 и Nasdaq Composite обаче вече се понижиха с около и над 15% от техните най-високи нива, достигнати по-рано през годината.

Дейвид Костин все пак прогнозира, че може да се очаква бързо възстановяване на фондовия пазар през втората половина на годината, като индексът S&P500 може да нарасне обратно към 3200 пункта.

"До края на годината икономическият растеж и печалбите ще започнат да се ускоряват, федералната фондов лихва ще бъде близо до нулата, а въздействието на планираните фискални стимули ще започне да се усеща от потребителите. При този сценарий акциите ще започна отново да изглеждат по-привлекателни спрямо държавните облигации и средства в кеш", посочи той.

Междувременно пазарите на акции на Уолстрийт стартират търговията в сряда с подновени агресивни разпродажби, заличавайки значителна част от вчерашния отскок на фона на продължаващото бързо разпространяване на епидемията от коронавирус.

Индексът DJIA се понижава с над 1000 пункта (спад с 4,8%), широкият S&P500 - с 4,32% и Nasdaq Composite - с 4,03%, след като във вторник и трите индекса нараснаха с близо 5% с оглед на инвеститорските надежди, че Белият дом ще обяви в скоро време мащабни стимулиращи икономиката програми, целящи да противодействат на негативното въздействие на коронавируса.