Германското транспортно министерство предоставя 1,9 милиарда евро (2,02 милиарда долара) за бъдещото развитие и производство на биогорива и т.нар. е-горива. Това съобщи днес германското бизнес списание "Капитал", цитирано от Ройтерс и БТА.

Държавният секретар във федералното министерство на цифровизацията и транспорта на Германия Стефан Шнор е казал пред изданието, че средствата ще бъдат разпределени до 2026 година.

Подобни горива засега се предлагат ограничено. Те се приемат за въглеродно неутрална алтернатива на бензина, дизела и керосина и могат да се използват за задвижване на автомобили, кораби и самолети.

Както стана известно от последните дни Германия се противопостави на предложената от ЕС забрана на продажбите на нови автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г., като обяви, че трябва да се даде шанс на е-горивата. 

Е-керосин, е-метан или е-метанол се произвеждат чрез синтезиране на уловени емисии на CO2 и водород, произведен с помощта на възобновяема или свободна от CO2 електроенергия. Тези горива също отделят CO2 в атмосферата, когато се изгарят в двигател. Но тези емисии са равни на количеството, извадено от атмосферата за производството на горивото, което го прави CO2 неутрален като цяло.