Германия планира да предостави на промишлеността си милиарди евро в подкрепа на прехода към по-чисто производство. Това посочи днес германското министерство на енергетиката, цитирано от Ройтерс и БТА.

Съгласно механизма, наречен "въглеродни договори за (постигане на) разлика (CCD)", който има за цел да пренасочи енергоемките производства от фосилни към възобновяеми енергийни източници и водород, компаниите могат да получат субсидии, ако намалят въглеродните емисии от производството си.

Големи, енергоемки компании, средни и малки предприятия ще могат да се възползват от субсидиите, посочи още министерството.

Разработва се многоетапен модел, който да осигури достъпа на промишлеността до евтино електричество, произведено от възобновяеми източници.

За да помогне на частните потребители да преминат към възобновяеми източници, министерството планира да пусне друга програма, на стойност милиарди евро, в подкрепа на домакинствата с ниски и средни доходи. 

На среща в петък, 10 март, се очаква и да бъде одобрено представянето на повече терени за изграждане на фотоволтаични системи и осигуряването на по-лесен достъп до слънчева енергия в имоти под наем.