Германското правителство се стреми да намали броя на работниците, които се пенсионират преждевременно, каза канцлерът Олаф Шолц, а думите му бяха публикувани в неделя. 11 декември, от медийната група "Функе" и френския вестник "Уест Франс", предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Броят на тези, които наистина могат да работят до навършване на пенсионна възраст, трябва да се увеличи", каза канцлерът. "За да проработи това, трябва да разширим целодневните услуги в детските заведения и училищата", добави той.

Според официалния институт за изследване на населението все по-голям брой работещи в Германия се стремят към ранно пенсиониране и напускат пазара на труда на 63 или на 64 години, въпреки че германските компании съобщават за недостиг на работници с умения. Официалната възраст за пенсиониране ще се повиши постепенно от 65 на 67 години до 2031 г.

Шолц очерта плановете на правителството за създаване на по-добри стартови възможности за младите хора и за инвестиране в професионално образование и образование за възрастни. Канцлерът каза, че в допълнение на това Германия ще се нуждае от имигранти, за да осигури своя просперитет.

"Дълго време имигрантите в Германия бяха третирани така, сякаш ще си тръгнат от страната по-късно. Получаването на гражданство не беше приоритет", каза той. "Но ние отдавна сме се превърнали в страна на имиграцията и сега искаме да се приравним към международните стандарти."

В много държави получаването на гражданство става възможно след пет години и това трябва да стане стандарт в Германия, "ако говорите немски, изкарвате си сами хляба и не сте извършили никакви престъпления", каза Шолц.

Левоцентристкото коалиционно правителство започна реформи за облекчаване на правилата за имиграция и придобиването на гражданство.