Войната в Украйна, високата инфлация и енергийната криза подчертаха повече от всякога важността по напредъка на плана на Европейския съюз за създаване на реален единен пазар на капитали(Съюз на капиталовите пазари - СКП). Това мнение са изразили управителят на Френската централна банка Франсоа Вилероа дьо Гало и германският му колега Йоахим Нагел, в съвместна статия по темата, публикувана във всекидневниците "Лес Ехос" и "Ханделсблат", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Европа е в центъра на кризата: войната на Русия срещу Украйна, енергийна криза, инфлация. Ние пишем заедно днес с едно убеждение: нашето единство става по-трудно, но по-належащо", казаха двамата гуверньори, като допълниха, че и за Европа, и за френско-германското приятелство "да ни разделят би означавало присъда".

През последните няколко месеца Франция и Германия бяха в противоречие и отложиха срещата на върха, за да се опитат да разрешат различията си.

Сега обаче те съвместно подчертават критично важната инициативата за създаване на реален единен пазар на капитали в ЕС, която стартира още през 2015 г., за да доведе до финансова стабилност. Единният пазар на капитали трябва да насърчи териториалната диверсификация на източници на финансиране за бизнеса, и чрез укрепване на споделянето на риска в частния сектор, да развива капиталовото финансиране.

Повече от всякога трябва да ускорим енергийния преход и затова се нуждаем от финансовите ресурси, осигурени от единен капиталов пазар, според двамата европейски банкери, които добавят, че е наложително ЕС да стане по-привлекателен както за местни, така и за чуждестранни инвеститори.

По думите им "завършването на съюза на капиталовите пазари със сигурност е дълъг път. За да бъде успешен, е важно да се определи правилният курс сега".

СКП е планът на ЕС за създаване на реален единен пазар на капитали в ЕС. Той ще позволи да се инвестира и спестява във всички държави членки — което ще е от полза за гражданите, инвеститорите и дружествата, независимо къде се намират те.

Един напълно оперативен и интегриран пазар на капитали ще осигури на икономиката на ЕС устойчив растеж и повишена конкурентоспособност, а една икономически посилна Европа ще служи по-добре на гражданите си и ще засили ролята на ЕС на световната сцена, пишат от ЕК в един от документите свързан с изграждането на механизма.

СКП ще даде на бизнеса, в т.ч. малките и средните предприятия достъп до финансиране в целия ЕС, а на инвеститорите — да могат да инвестират в проекти също в целия ЕС, допълват от ЕК. Капиталът следва да бъде насочван там, където ползата от него е най-осезаема и където може да спомогне за удовлетворяването на дългосрочните обществени потребности, по-специално с оглед на прехода към екосъобразна икономика и внедряване на цифровите технологии, пише още в официалните документи.