България и Русия разполагат с традиционно отлични отношения в областта на туризма, както на институционално, така и на експертно ниво. Русия е приоритетен туристическия пазар за страната ни. Това заяви вицепремиерът по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова по време на срещата си в Москва с вицепрезидента на Асоциацията на туроператорите в Русия (АТОР) Александър Сирченко, заместник-генерален директор на туроператора TUI Русия, съобщи Министерството на туризма.

Приятно ми е да се видим и да Ви приветствам на руска земя. Ковид остави своя отпечатък върху туризма. Заинтересовани сме ограниченията да паднат между нашите страни и гражданите да могат да пътуват, както и да се увеличават туристите, надявам се да спре спадът на руските туристи в България, подчерта Александър Сирченко. Има много причини за развитие и увеличение на туристическия поток, страните ни са свързани, подчерта той.

Сирченко отправи искане за облекчаване издаването на визи и посочи, че от 1 януари Русия въвежда електронни визи за туристите от други страни и се надява и България да може да го направи. Той настоя и за по-активна реклама на България на руския пазар и фокус върху другите видове туризъм - извън морския и зимния.

Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар, категорична бе вицепремиерът Николова. Тя заяви, че България е целогодишна дестинация, за чието популяризиране ще продължи да се работи в Руската федерация.

Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и те имаха видим ползотворен ефект за бранша. Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, което вярвам ще се случи максимално скоро и за което Министерството на туризма работи приоритетно, заяви Марияна Николова.

България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC), отбеляза министърът на туризма на България и обърна внимание, че на фона на световната карта от увеличаващи се случаи на заразени с новия коронавирус, България остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

Русия е стратегически партньор на България в туризма. Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони, подчерта вицепремиер Николова. Тя благодари за голямото признание за важността на страната ни за руския туристически сектор относно продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР).

Вицепремиерът отправи покана към Александър Сирченко, която той прие и всички заинтересовани членове на АТОР, да се включат в предстоящия Българо-руски туристически форум в България, посветен на оздравителния и балнео туризма след глобалната пандемия от Ковид-19, който се планира в последното тримесечие на 2020 г. или началото на 2021 г.