Френското правителство е втвърдило тази сутрин тона по отношение на стачката на петролния сектор и е реквизирало два склада за горива, след като стачката бе подновена в пет от френските рафинерии на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) и има опасност недостигът да обхване цяла Франция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Правителството прибегна до принудително изземване от понеделник на складовете за горива във Фейзен (Югоизточна Франция) и в северния град Мардик, близо до Дюнкерк, съобщи министерството на енергийния преход.

Министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер заяви, че е необходимо "да бъдат освободени блокираните от стачкуващите от близо три седмици складове за горива и рафинерии".

"Времето за преговори отмина. Имаше преговори и споразумение, това означава, че силата трябва да остане при мнозинството", добави той пред телевизия Бе Еф Ем Те Ве по повод сключеното в нощта на четвъртък срещу петък споразумение за увеличение на заплатите между "ТоталЕнержи" и двата основни синдиката - Френска демократична конфедерация на труда (CFDT) и Френска конфедерация на мениджърите - Обща конфедерация на мениджърите (CFE-CGC).

Но сделката беше отхвърлена от Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT), синдикат, който е в основата на стачката.

"Правим го за французите, не го правим срещу стачкуващите, процесът на реквизиране е абсолютно необходим, за да могат хората да продължат да ходят на работа и да осигуряват основните си нужди". Това каза днес Аниес Пание-Рюнаше, министърка на енергийния преход при сутрешното си посещение на пристанище Женвилие (парижки регион), за да провери текущото снабдяване с камиони цистерни.

Дори след принудителното изземване на складове бензиностанциите ще се нуждаят от известно време, за да функционират отново нормално, заяви министърът на транспорта Клеман Бон пред "Франс ентер", цитиран от Ройтерс. Според него бензиностанциите могат да имат проблеми до идната седмица.

Стачката се разпростира и в други сектори

На фона на нарастващото напрежение и високата инфлация във втората по големина европейска икономика стачките са се разпространили и в други части на енергийния сектор, включително и при ядрения гигант Е Де Еф (EDF), където работата по поддръжката, ключова за енергоснабдяването в Европа, ще бъде забавена.

"Стачката бе подновена в понеделник в пет от френските рафинерии на "ТоталЕнержи", заяви от своя страна пред АФП координаторът на Се Же Те за групата Ерик Селини. "Ръководството на "ТоталЕнержи" вече даде обширна информация за споразумението и не изглежда готово да се върне на масата за преговори", добави той.

Миналата седмица Селини предупреди, че в случай на реквизиране, синдикатът ще се обърне към съда, за да го анулира.

Се Же Те възнамерява да продължи със стачката до вторник (18 октомври), денят за мобилизация и междупрофесионална стачка, към която бяха призвани да се присъединят и други синдикати.

Какви са исканията на стачкуващите

Основните искания на стачкуващите са за увеличение на заплатите с оглед на бушуващата инфлация и свръхпечалбите на петролните компании от скока на цените заради войната в Украйна. Се Же Те в "ТоталЕнержи" иска увеличение от 10 на сто на заплатите за 2022 година спрямо полученото в началото на годината повишение от 3,5 на сто.

Заради липса на доставки около 30 на сто от бензиностанциите във Франция останаха незаредени миналата седмица. От северната до южната част на страната се повтаряха едни и същи сцени: затворени бензиностанции, безкрайни опашки, по-високи цени и шофьори с много лошо настроение.