Стачките в четири рафинерии на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) във Франция ще продължат и днес, съобщават от синдиката Се Же Те (CGT), цитирани от Ройтерс и БТА. Протестите ще засегнат и един петролен склад, докато друг терминал за петролни доставки ще бъде отворен.

Представител на синдиката в "Есо Франс" (Esso France) посочи, че стачките на служители на компанията също ще продължат.

В същото време министърът на финансите Брюно льо Мер призова "ТоталЕнержи" да повиши заплатите и да преговаря със синдиката за прекратяване на стачката, която влияе зле на доставките в страната.

По думите му компанията е "закъсняла" в преговорите си със синдикатите, след като е реализирала големи печалби. Пред радио Ер Те Ел Льо Мер изтъкна, че "този конфликт не е грешка на правителството".

Френското правителство заяви, че недостигът на горива става "непоносим" за страната. Кабинетът изпълни заплахата си да пристъпи към принудително връщане на работа (т. нар реквизиране) на някои от служителите в склад за горива на "Есо- ЕксънМобил" (Esso-ExxonMobile) в северозападната част на страната.

"Във връзка с подновяването на стачката на част от персонала в Пор-Жером в Нормандия правителството започва от днес да реквизира служители, които са от ключово значение за функционирането на склада", заяви пред АФП във вторник министерството на енергийния преход.

Следователно малцината служители, които играят ключова роля за деблокирането на горива от резервоарите, ще бъдат принудени да дойдат на работа под заплахата от наказателни санкции.

Стачката в рафинериите на "ТоталЕнержи" продължава от две седмици и придобива все по-голям мащаб.

Основните искания на стачкуващите са за увеличение на заплатите с оглед на бушуващата инфлация и свръхпечалбите на петролните компании от скока на цените заради войната в Украйна. Националната федерация на работещите в мините и енергетиката към Общата конфедерация на труда (Се Же Те - FNME-CGT) в "ТоталЕнержи" иска увеличение от 10 на сто на заплатите за 2022 година спрямо полученото в началото на годината повишение от 3,5 на сто.

Заради липса на доставки около 30 на сто от бензиностанциите във Франция останаха на сухо вчера вечерта.

От северната до южната част на страната се повтаряха едни и същи сцени: затворени бензиностанции, безкрайни опашки, по-високи цени и шофьори с много лошо настроение.

В понеделник бе подписано споразумение за заплатите от две синдикални организации , но не и от Се Же Те, който е в основата на стачката, припомня АФП.