Снабдяването на бензиностанциите във Франция с горива се завръща към нормално ниво, като само една рафинерия на "ТоталЕнержи" (TotalEnergies) във Фейзин, южна Франция продължава да стачкува, съобщи министърката на енергетиката Аниес Пание-Рюнаше, цитирана от Ройтерс и БТА.

"Ситуацията се нормализира. Вече не сме в криза", заяви тя по телевизия Ел Си Пи и добави, че по-малко от 10 на сто от бензиностанциите все още имат проблеми със снабдяването.

Вчера приключи стачката в рафинерията на "ТоталЕнержи" в Гонфревий, която е с капацитет от 240 000 барела.

Запитана дали правителството ще разпореди на стачкуващите във Фейзин да се върнат на работа, Пание-Рюнаше отговори, че "на този етап това няма да се случи през следващите 48 часа".

Около 45 процента от производствените мощности за преработка на петрол във Франция не работеха заради стачните действия, продължили повече от месец.

Стачките с искания за повишаване на трудовите възнаграждения започнаха в края на септември в три рафинерии на френската корпорация "Тотал енержи" (TotalEnergies) и в съоръжения на местното подразделение на американския петролен гигант "Ексън мобил" (ExxonMobil).

Поради трудовите протести през голяма част от октомври преработката на суров петрол във Франция спадна с около 740 хиляди барела на ден. Това доведе до недостиг на горива в местните бензиностанции през по-голяма част от миналия месец. В момента в страната дневно се преработват поне по 500 хиляди барела по-малко петрол то необходимото, според изчисления на Ройтерс, въпреки че стачката беше прекратена в три рафинерии в средата на октомври.