Финландски компании умишлено нарушават санкциите на ЕС срещу Русия заради инвазията ѝ в Украйна, твърдят финландски и германски медии, предаде ДПА.

Проучване, проведено от финландската телевизия YLE и германския вестник "Франкфуртер алгемайне", показва, че една компания е нарушила санкциите на ЕС, като е изнесла в Русия резервни части за камиони на стойност стотици хиляди евро. Според репортажите това е позволило на компанията да удвои годишната си печалба. Дружеството отхвърля обвиненията, че е заобиколило санкциите.

Съобщава се, че през общата граница на двете държави са били пренесени контрабандно различни стоки, обект на санкции.

Съобщава се, че други финландски компании са доставяли на Русия цели камиони - ключов внос за руските военни действия в Украйна в помощ на транспорта на оръжия към фронта.

"Митниците са започнали повече от 600 разследвания за нарушения на санкциите", заяви пред "Фланкфуртер алгемайне" външната министърка на Финландия Елина Валтонен.

Това са административни нарушения, за които в момента може да бъде наложено наказание лишаване от свобода до четири години. В момента на равнище ЕС се подготвя директива за наказателните санкции, посочва ДПА.

Митническите служители обаче признават, че е невъзможно да се улови цялата незаконна търговия.

Висшият финландски митнически служител Сами Ракшит заяви пред "Франкфуртер алгемайне", че не винаги е ясно дали определени стоки, преминаващи границата, са предназначени за Русия.

Това е така, защото в документите за доставка често се посочват като местоназначение на стоките други държави, които имат право, като например Казахстан.

Санкциите на ЕС имат за цел да затруднят войната на Русия в Украйна и да покажат ясно на ръководството на страната икономическите последици от агресията, подчертава ДПА.