Снощи бе оповестено отдавна окачваното от финансовите пазари решение на Висшия избирателен комитет (ВИК) относно местните избори в Истанбул, информира електронният сайт на ТВ канал Bloomberg HT. След оповестения нов вот на 23 юни, турската лира (т.л.) отново се обезцени на ниво от 1 ЩД = 6.15 т.л. Това обезценяване продължава и днес и разменният курс достигна до равнища от 1 ЩД = 6.20 т.л. По този начин спадът на т.л. достигна до 3%.

Последва и срив на Истанбулската фондова борса. При откриването на сутрешния сеанс индексът "Истанбул 100" стартира със спад от над 2%, с което се върна към котировките от началото на годината. Финансовият анализатор от банката HSBC - Ибрахим Аксой, предупреди, че предстои ново обезценяване на т.л. "Как ще завърши неизвестността около изборите от дълго врече е в дневния ред и на чуждите инвеститори. Изчисляваме, че през завършилите на 26 април последни 8 седмици от Турция са изтекли над 10 млрд. ЩД.

Т.е., на фона на последните събития и изборна обстановка, чуждите инвеститори са превърнали т.л. във валута, равностойна на 10 млрд. ЩД, като са ги изнесли зад граница. Предстои един силно рисков период, през който трябва много и се внимава с т.л. Понеже новите нива на валутните курсове непременно ще предизвикат увеличаване на цените.

Съществува негативна корелация между потребителското доверие и курса на т.л. При всяка загуба на стойност на т.л. в размер на 10%, индексът на потребителското доверие намалява с 5.5%. През първото тримесечие вероятно ще бъде отчетена някаква икономическа активност, но през второто и третото тримесечие на годината е възможна доста слаба икономическа активност.", думи на турски финансов анализатор, цитирани от Bloomberg HT.