Европейските борсови индекси днес спаднаха, търговците оценяваха междинните тримесечни отчети на публичните компании и резултатите от заседанието на Европейската централна банка (ЕЦБ).

Решението на централната банка на еврозоната не изненада инвеститорите, които очакваха регулаторът да замрази покачването на лихвите след 10 поредни повишения, повлияна от постепенното облекчаване на ценовия натиск и опасенията за предстояща рецесия, след като осъществи най-агресивния си цикъл на затягане на паричната политика в продължение на 15 месеца от юли 2022 година. Затова и пазарите на акции останаха под по-слаб натиск, отколкото еврото, което се срина спрямо щатския долар и паунда, сответно с 1.15% и 0.69 на сто.

Да припомним, че през септември регулаторът повиши и трите основни лихвени проценти с 25 базисни пункта на десета поредна среща. Основният лихвен процент по заемите в момента е 4.5%, лихвеният процент по депозитите е 4%, лихвата по маржин заемите е 4.75%. Въпреки това, инфлацията в еврозоната все още е над два пъти над целевото ниво от 2% на ЕЦБ.

Централната банка, обаче, заяви решимостта си да гарантира, че инфлацията ще се върне към целта си от 2% в средносрочен план, като каза, че ще поддържа лихвените проценти на тези повишени нива за достатъчно продължителен период, докато постигне тази цел.

"Все още не сме приключили", каза управителят на ЕЦБ Кристин Лагард по време на пресконферензията след изнесеното заседание на регулатора в Атина. "Трябва решително да върнем инфлацията до 2% в средносрочен план, защото това е нашата цел и това е нашата задача да стабилизираме цените." В същото време тя посочи и основните причини инфлацията да се задържа над целите, а нарастването на икономиката да се забавя.

Междувременно нивото на безработица в Испания се повиши до 11.84% през третото тримесечие от 11.6% тримесечие по-рано, съобщи статистическата агенция INE в четвъртък. Това беше изненада за пазара, който очакваше процентът да спадне до 11.5%, според Trading Economics.

До обед общият индекс на най-големите европейски компании Stoxx Europe 600 се понижи с 0.76%, а от националните измерители на "сините чипове" с най-голям спад беше германският DAX (-1.08%), следван от френския CAC 40 (-0.71%), италианския FTSE MIB (-0.69%), испанския IBEX 35 (-0.68%) и британския FTSE 100 (-0.59%). Низходящият тренд се запази до края на сесията, като за някои индекси дори се ускори, с изключение на един, който акостира в "зелената зона".

От таблицата по-горе е видно, че с най-голям дневен спад завърши германският бенчмарк DAX, а единствен италианският FTSE MIB е с повишение.

Автомобилните акции спаднаха с 2.1%, за да поведат губещите секторни индекси, следвани от книжата за пътувания, които се понижиха с 1.3%. Сред малко печелившите беше секторният измерител на технологичните акции, които завършиха с 0.2% повишение.

Най-много загуби франкфуртският DAX, който се понижи с 1.08% на фона на негативните корпоративни новини за някои от ключовите си компоненти, като се доближи до най-ниската си стойност от началото на годината. Siemens Energy се срина с 35.49%, след като компанията обяви, че води преговори с германското правителство за потенциални държавни гаранции след значителни неуспехи на нейното подразделение за вятърни турбини.

Сред малкото печеливши на германската борса са книжата на производителя на химикали Wacker Chemie (+3.27%), въпреки че корпорацията, която управлява повече от 25 производствени обекта в Европа, Азия и Америка, понижи прогнозите си за цялата година, позовавайки се на слабото търсене в различни индустрии.

Капитализацията на германския производител на автомобили Volkswagen AG намаля с 0.83%, независимо че увеличи двукратно печалбата си след данъци през юли-септември - значително по-добро от пазарните очаквания.

В същото време конкурентът Mercedes-Benz Group AG е намалил нетната печалба през третото тримесечие на 2023 г. със 7% до 3.72 млрд. евро спрямо 4 млрд. евро през същия период на предходната година. Понижението се дължи на спадналите продажби на леки автомобили поради проблеми във веригите за доставки. Сред другите негативни фактори, влияещи върху тримесечните резултати, Mercedes-Benz отбелязва високата инфлация и неблагоприятните курсови разлики. В резултат цената на акциите на компанията на борсата във Франкфурт се понижи с 5.77%.

Акциите на TotalEnergies поевтиняха с 0.3% до обед, но трендът им се обърна, след като френската петролна и газова компания обяви, че е увеличила, макар и малко, нетната си печалба през третото тримесечие, но на годишна база е спаднала с 35%, а приходите са се понижили с 14.5%. В крайна сметка търговията с акциите на TotalEnergies на борсата в Париж затвориха с повишение от 0.45%

Пазарната стойност на другите индустриални гиганти в сектора се понижи: на британската BP plc (-0.50%) и на британско-нидерландската Shell (-0.32%), на испанската Repsol (-1.49%), следвайки низходящия тренд на цените на петрола. На стоковата борса в Лондон (ICE Futures) търговията с петрола Brent приключи с понижение от 1.54% до 88.74 долара за барел.

Цената на акциите на британската Unilever, един от водещите световни доставчици на потребителски стоки, се понижи с 2.60% на фондовата борса в Лондон. Компанията намали приходите през третото тримесечие с 3.8%, регистрирайки спад в продажбите във всички продуктови категории, а също така обяви назначаването на нов финансов директор и продажбата на услугата за доставка на ножчета за бръснене на американския фонд Nexus Capital Management за неразкрита сума.

Акциите на STMicroelectronics загубиха 3.5% в Лондон, но поскъпнаха съответно с 4.93% в Милано. Най-големият производител на полупроводникови компоненти в Европа намали нетната печалба с по-малко от 1% през третото тримесечие, въпреки че приходите се увеличиха с 2.5%, което е по-добро от собствената прогноза на компанията.

Френският търговец на дребно Carrefour SA увеличи продажбите през юли-септември с 0.5% до 23.63 милиарда евро, като на съпоставима база цифрата се увеличи с 9%. Освен това ,компанията получи одобрение от антимонополните органи да закупи веригата хипермаркети Cora в Румъния от белгийската Louis Delhaize и планира да приключи сделката през следващите седмици. Пазарната стойност на Carrefour нарасна с 1.93%.

Книжата на британските търговци на дребно Ocado и J Sainsbury, обаче, се понижиха съответно с 1.99% и 0.91%, което ги поставя сред най-губещите, включени в британския бенчмарк FTSE 100, който затвори с 0.81% спад, най-ниското ниво от два месеца и втори по спад индикатор за деня в Западна Европа.

Най-много се сринаха книжата на Standard Chartered (-9.65%), след като отчете значителен спад на печалбата за третото тримесечие, до голяма степен поради експозицията си към китайския банков сектор и сектора на недвижимите имоти. И други британски банки продължиха да се понижават в четвъртък: Barclays (-1.30%),HSBC (-0.88%), Lloyds (-0.60%).