Нарасналото търсене на чипове и други ключови полупроводници активизира плановете за разширяване на производителите на чипове в Дрезден, предаде ДПА. В източногерманския град има клъстер на компании за информационни технологии и микроелектроника.

Американският производител на чипове "Глоубълфаундрис" (Globalfoundries) планира да инвестира 400 милиона евро (469 милиона долара), за да разшири мощностите си. Компанията произвежда 400 000 диска годишно и иска да удвои броя им, посочва главният изпълнителен директор Манфред Хорстман.

Той не посочи срокове за изпълнението на тези планове, но каза, че компанията се е възползвала от недостига на чипове.

Според него, освен на електрическите автомобили, нарасналото търсене се дължи и на пандемията от Ковид-19, която показа необходимостта от цифровизация и стимулиране на технологичните иновации.

Това, което при нормални условия отнема 10 години, сега стана факт в рамките на една година, добави той.

Полупроводниците, които са основата на микрочиповете, са от съществено значение за мрежовите устройства, отбелязва ДПА.

"Инфинеон" (Infineon), която също е в Дрезден, планира да разшири производствения си капацитет през идните пет години, като за целта ще инвестира 1,1 милиарда долара.

Междувременно малко по на север от Дрезден, "Бош" (Bosch) възнамерява да отвори нов завод за полупроводници през юни. Компанията инвестира 1 милиард евро в обекта, което е най-голямата еднократна инвестиция в 130-годишната й история.

Саксония се превърна в един от най-големите центрове за микроелектроника в Европа, според бизнес асоциацията "Силициева Саксония". Имаме постоянен растеж от 2009 година, каза мениджърът Франк Бьосенберг.

В Саксония действат около 2300 компании и над 65 000 служители в отрасъла, по данни на асоциацията.