Руската служба по ветеринарен и фитосанитарен надзор (Росселхознадзор) представи списък с продукти от домашни птици, които няма да могат да се внасят в Русия от европейски страни с констатирани огнища на птичи грип, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Санитарното ведомство уточни в съобщение, че ограничителните мерки за внос на инкубационни яйца ще важат само за отделни административни райони, а не за цели държави.

Забраната за доставка на други видове птичи продукти ще засегне цели страни - Австрия, Великобритания, Унгария, България, Гърция, Германия, Италия, Холандия, Полша, Румъния, Словакия, Франция, Хърватия, Чехия, Швеция. До подобряване на ситуацията тези държави няма да могат да внасят в Русия птиче месо, готова месна продукция от птици, а също всякаква друга птицевъдна продукция, включително фуражи и фуражни добавки.

Ограничения няма да засегнат само фуража, който е от растителен произход или се произвежда в резултат на химичен и микробиологичен синтез.

Освен това ще бъде ограничен вносът на втора ръка оборудване за отглеждане, клане и чистене на птици, се допълва в съобщението.

Росселхознадзор планира да въведе забраната за птича продукция от горепосочените страни от ЕС през идните две седмици.

Засега не е определена точна дата, обяви по-рано говорителката на ведомството Юлия Мелано.