Петролните доставки на руските компании за Европа продължават да се свиват. Като основна причина се сочи високото съдържание на сяра в руския сорт Urals. това съобщи вицепрезидентът на "Транснефт" Сергей Андронов.

Най-много са намалели количествата екпортиран руски петрол от пристанищата Новоросийск и Приморск, съобветно 17 и 24% на годишна база. Единствено доставките по петролопровода "Дружба", предназначен за Източна Европа са със слаб спад от 1%.

Според данните, съдържанието на сяра в руския петрол е 1.75%, но има и партиди, в окито то е по-високо. това създава проблеми при преработката на петрола от заводите, които са принудени да купуват качествен петрол и да го смесват с руския.

Според руски източници Китай получава преимуществено петрол с ниско съдържание на сяра поради подписан междудържавен договор, докато за Европа отива "каквото остане". Затова до края на годината доставките на Urals за ЕС ще намалеят още, прогнозират експерти.

Европейските преработватели заменят руския петрол с доставки от Иран и Казахстан, държави, които нямат ангажимент с програмата за намаляване на производството на петрол, приета от ОПЕК.