Европейската комисия даде одобрение за изграждането на близо 33 км от новата автомагистрала "Европа" в участъка, свързващ контролно-пропускателен пункт "Калотина" на границата със Сърбия и околовръстния път на София, съобщи представителството на Европейската комисия в България.

Инвестицията е в размер на над 183 млн. евро от Кохезионния фонд на ЕС и се очаква да допринесе за по-доброто интегриране на българската пътна система в европейската транспортна мрежа.

Проектът се финансира по Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г.

Магистралата има проектна скорост от 110 км/ч и ще бъде изградена за превоз на тежки превозни средства. Пътят е широк 27 м, с две ленти във всяка посока. От целия участък от общо 33,403 км, една отсечка от 17 км вече е в експлоатация и представлява модернизация на съществуващия път I-8. Този участък включва две кръстовища близо до Сливница и връзки с път III-811.

Останалите 16,456 км са в процес на изграждане по маршрут, който се отклонява от този на I-8. Той има кръстовище на север от Костинброд и друго на юг. Ще бъдат изградени връзки с I-8 и други пътища, свързващи София, Костинброд и Калотина, уточняват от представителството на ЕК.

Участъкът между Калотина и Софийския околовръстен път е част от основната трансевропейска транспортна мрежа (TEN-T).

Проектът ще увеличи капацитета на пътя, като го приведе в съответствие със стандартите за магистралите на TEN-T, очаква се той да доведе до подобряване на безопасността и потока на движение, а ограниченията за изпреварване да бъдат премахнати.

Чрез отклоняване движението от градските райони магистралата ще намали шума и вредните емисии, което ще бъде от полза за здравето и качеството на живот на местните жители, а регионът ще стане по-привлекателна дестинация за инвестиции, посочва ЕК.

По-рано Министерският съвет отпусна 776 млн. лева за поддръжка и строителство на пътища, като част от средствата са за строителни работи на участъка Калотина - Драгоман на магистрала "Европа", който предстои да бъде пуснат в експлоатация - по думите на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков.