Под заглавие "Всичките ми приятели се прибраха вкъщи" британският вестник "Гардиън" публикува статия за живота след Брекзит на една българка във Великобритания, която бере ягоди в стопанство, в което вече няма работници от ЕС.

Работата на жената на име Елинор Попа, която според британското издание e от България, е станала още по-трудна, тъй като нейните колеги европейци напускат Обединеното кралство, но британски работници не заемат мястото им. Авторът се опитва да намери отговор на въпроса: "Ще оцелее ли фермата, в която работи Елинор Попа, още една година?" И разказва историята на българката.

Елинор Попа спи в каравана с шест легла в Sharington Strawberries - ферма за ягоди с площ 16 хектара в Мелтън Констебъл, в графство Норфолк. Сега в нейната каравана има само четирима души, защото всички останали са заминали да работят в други страни от ЕС. "Приятелите ми", казва тя, "се прибраха вкъщи или отидоха да работят в Испания и Германия. Много от тях не се върнаха на работа тази година."

Жената бере ягоди от две години тук. "Трудна работа е", споделя тя. "Трябва да станем рано - през лятото е 6 сутринта, сега ставаме в 7.30 сутринта. Понякога е студено, понякога е горещо. Може да е скучно".

Брането на ягоди е квалифициран труд и на жената й отнело месец да се научи как да бере плодовете, пояснява британското издание и допълва, че всяка ягода се бере ръчно, защото никой все още не е разработил машина за бране на ягоди. В статията подробно се описва начина на бране на ягоди. Пояснява се, че българката, която би трябвало да работи по осем часа на ден, сега поради недостига на работна ръка във фермата, често работи близо десет часа дневно. Жената има две деца, момче и момиче, които много й липсват. Но тя ги е оставила, защото "парите тук са добри". Това е самотно и често скучно съществуване, разказва авторът по адрес на работничката. Вечер работниците играят карти или гледат телевизия в караваните си. Понякога ходят на плаж, допълва той.

Шефът на Попа, 64-годишният Саймън Търнър, е на края на силите си. "Ужасно е", признава той. "Брекзит ни уби. Ще ни унищожи. Бизнесът ми оцеля от Ковид, но не мисля, че ще преодолеем Брекзит". Търнър работи по 20 часа на ден. "Управлявам тази ферма от 40 години", разказва той и допълва: "Това е най-лошото, което някога се е случвало".

"Да вложиш живота си в изграждането на нещо от нищото, а то може да бъде унищожено от нещо извън твоя контрол, е непоносимо", разказва Търнър. Проблемът е, че той не може да наема британски работници, а гражданите на ЕС не могат да влязат в страната. Заплащането е прилично. Попа споделя,че печели между 2000 и 2500 британски лири на месец, след данъци, в зависимост от това колко ягоди успява да набере. "Но това е тежка, изтощителна работа и работниците от Великобритания не искат да го правят. Твърде трудно е", казва Търнър. Миналата година той е назначил 88 британски служители в рамките на подкрепяната от правителството кампания Pick for Britain. "Повечето от тях не издържаха и три часа", споделя фермерът. "Представете си колко документи са това, за да впишете 88 души във ведомостите. Само двама души останаха повече от няколко дни", споделя той. Търнър отчаяно иска правителството да позволи на работниците от ЕС да влязат отново в Обединеното кралство. "Това са добри хора и ние им плащаме справедливо", казва той. "Но Брекзит направи толкова трудно идването, че те не искат да дойдат", заключава фермерът.

Подобна е картината в цялата страна. Авторът на статията цитира Том Брадшоу, вицепрезидент на Националния съюз на фермерите, който казва, че селскостопанските предприятия са направили всичко възможно, за да наемат персонал в страната, но дори конкурентните заплати имат все по-малко значение, тъй като трудовият пазар е толкова ограничен, че вместо да се разреши, проблемът само увеличава производствени разходи. Националният фермерски съюз призовава за краткосрочни визи с цел възстановяване на пазара след Ковид, заедно въвеждане на схема за постоянни сезонни работници. Според Брадшоу, това би било ефективен и жизненоважен начин за подпомагане на належащите нужди на индустрията днес.

Ако правителството не разреши тези временни визи за селскостопански работници от ЕС, Саймън Търнър смята да закрие фермата си. Възможно е следващата година да е последна за бизнеса му. Търнър отчаяно иска правителството да позволи на работниците от ЕС да влязат отново в Обединеното кралство. "Това са добри хора и ние им плащаме справедливо, но Брекзит направи нещата толкова трудно осъществими, че тези хора не искат да дойдат", казва Търнър. Подобна е картината в цялата страна.

Вероятно тази година ще е последната и за българката Попа в Обединеното кралство. "Ще ми липсва Великобритания", казва тя. "Това е хубава страна. Хората са мили". Но всичките й приятели са заминали за Испания или Германия да берат плодове, така че вероятно и тя ще се присъедини към тях през следващата година. "По-лесно е да се пътува дотам", пояснява жената. "Документацията е по-лесна, а парите са почти същите. И освен това е по-близо до България", казва българката.