Споразумението междяу Европейската комисия и "Газпром", което сложи край на продължаващия почти 6 години спор ще промени радикално търговската политика на руската компания спрямо страните от Източна Европа и Прибалтика, съобщи прес-службата на ЕК.

Цената на руския природен газ за Полша, Литва, Латвия, Естония и България ще бъде привързана към цените, по които купуват страните от Западна Европа- Германия, Холандия и Франция.

Това означава, че за България природния газ ще струва колкото на границата на Германия. Досега практиката бе за Източна Европа, където страните зависят от руския газ в много голяма степен, да има по-високи цени.

"Газпром" отменя всички ограничения в търговските си договори със страните от Източна Европа, в които се забраняваше да се препродава руския природен газ ан трети страни и извън ЕС. Тази забрана бе включена и в договора на България, както и в този за Чехия, Словакия, Полша и Унгария.

Източноевропейските държави, в това число и Българиямогат да променят точката на получаване на природния газ, окето ще им позволи да продават свободните си количества и ще интегрират газовия пазар в региона.

"Газпром" се отказва да иска компенсации от България заради спирането на газопровода "Южен поток", дори ако има юридически основания за това.

Ако тези условия бъдат нарушени, Брюксел си запазва правото да наложи глоба от 10% върху целия годишен оборот на руската компания, се казва още в официалното съобщение. Според еврокомисар Вестагер, споразумението не прекратява антимонополното дело срещу "Газпром" и то може да бъде възобновено във всеки един момент при анрушение на новите правила.