Европейската комисия (ЕК) предложи преразглеждане на своите правила за генетично модифицирани организми (ГМО), за да осигури известно разхлабване на ограниченията за растения, произтичащи от по-нова технология за редактиране на гени, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Изпълнителният орган на ЕС каза, че фермерите ще осигурят достъп до устойчиви на климата или вредители култури с по-малко торове или пестициди и потребителите ще могат да купуват храна с по-добра хранителна стойност или намалени нива на вещества, причиняващи алергия.

ЕК започна разглеждане през 2021 г., след като заключи, че законодателството за ГМО от 2001 г. "не е подходящо за целта".

Върховният съд на ЕС постанови през 2018 г., че техниките за промяна на генома трябва да се ръководят от съществуващите правила за ГМО.

В сряда Комисията предложи да се разделят растенията с нова геномна техника (NGT) на две категории.

Тези, които могат да се появят също естествено или чрез конвенционално развъждане, ще бъдат освободени от ГМО законодателството и изискванията за етикетиране. Всички други растения с нова геномна техника ще бъдат третирани като ГМО, което ще изисква оценка на риска и процес на одобрение.

Според ЕК предложението ѝ обхваща целенасочена мутагенеза и цисгенеза, включваща или мутации в рамките на същия растителен вид, или с генетичен материал от донор, който може да бъде конвенционално размножен с организма реципиент.

Растенията, произведени чрез трансгенеза, включваща генетичен материал от видове, които не могат да се кръстосват, ще останат предмет на съществуващите правила за ГМО.

Предложението се нуждае от одобрение от Европейския парламент и правителствата на ЕС, за да влезе в закон и може да бъде преразгледано.

"Байер" (Bayer), вторият по големина производител на семена и пестициди в света, определи решението на Комисията като "революционно".

"Отглеждането на растения обикновено отнема над десетилетие от първите положителни резултати от изследването до навлизането на пазара. Редактирането на гени ни позволява да намалим с пет години от този процес", посочи ръководителят на отдела за устойчивост на "Байер" Матиас Бернингер, добавяйки, че очакваната ревизия трябва да ускори развитието.

Според екологичните групи растенията с нова геномна техника включват генетична модификация и трябва да бъдат внимателно контролирани.

Доклад за политическата партия на Зелените предупреди за по-високи цени и по-малко разнообразие от семена, с много ГМО модификации, предназначени да устоят на дадени хербициди, така че да се увеличи употребата им.