Единадесет държави от ЕС, включително Германия, Дания и Нидерландия, са готови да отхвърлят плана за удължаване на подкрепата на ЕС за трансгранични проекти за природен газ и вместо това да настояват за правила за изключване на изкопаемите горива от еврофинансиране.

Това се посочва в документ, видян от Ройтерс. Португалия, която в момента е ротационен председател на страните от ЕС, изготви предложение, което отвори вратата за изкопаеми газове в правилата за финансиране на трансгранични проекти.

Европейските правила "TEN-E" (Трансевропейски енергийни мрежи) посочват кои трансгранични енергийни проекти могат да бъдат определени като проекти от общ интерес (PCI). Този списък се преразглежда на всеки две години и енергийните проекти, които се появяват в него, имат достъп до определени фондове на ЕС и бързо издавани разрешителни, припомня Euractiv.

В момента ЕС ги пренаписва, за да ги приведе в съответствие с климатичните си цели. През декември Европейската комисия предложи нова версия, която специално изключва петролната и газовата инфраструктура. Но португалският проект е на път да промени предложението на Европейската комисия. Чрез него се отварят вратички за газопроводи, което да им позволи да получат финансиране до края на десетилетието.

TEN-E не трябва да поддържа инвестиции във фосилни горива

Единадесетте страни-членки на ЕС, които се противопоставиха на това - Австрия, Белгия, Дания, Германия, Естония, Ирландия, Люксембург, Латвия, Холандия, Испания и Швеция, повториха позицията си отпреди месец, когато подписаха декларация за премахване на изкопаемите горива при преразглеждането от регламента за TEN-E.

"Инвестициите в инфраструктура трябва да осигурят жизнеспособен път далеч от разчитането на изкопаеми горива. 11-те държави-членки призовават да се спре финансирането от ЕС на проекти за изкопаеми горива в рамките на подготовката за дискусии по TEN-E, написаха в туитър представители на преговорния екип на Дания. "TEN-E не трябва да улеснява инвестициите в инфраструктура за изкопаеми горива, нито смесване на водород с изкопаеми горива", се казва в декларацията на 11-те.

"TEN-E трябва да допринесе за разработването на рамка за жизнеспособен път далеч от зависимостта на фосилните горива", допълват единадесетте страни.

Правилата ще бъдат "тест лакмус" за обещанието на ЕС да елиминира нетните си вредни емисии до 2050 г., се казва в съобщението. Декларацията е важно изявление преди дискусиите между страните от ЕС, според Клод Турмес, министър на енергетиката на Люксембург, който написа в Twitter преди дискусиите:

"За Люксембург, Дания, Германия и осем други държави-членки новият регламент за TEN-E не трябва да поддържа изкопаеми газове, нито смесване на водород."

3e-news.net