Европейският съюз разглежда в новата си стратегия за отношенията със страните от Централна Азия възможността за покупка на туркменистански газ с цел диверсификация на доставките, включително евентуалното строителство на Транскаспийския газопровод. Това съобщи представителя на ЕС за Централна Азия Питер Буриан на първия каспийски икономически форум, който се провежда в Туркменистан, предаде ТАСС.

Радвам се да съобщя, че тази година активизирахме още повече дискусиите с Туркменистан за енергийно сътрудничество, включително и за строителството на Транскаспийския тръбопровод, каза той.

Буриан отбеляза, че ЕС не разглежда Туркменистан само като източник на енергоносители, а в новата си стратегия за страните от региона търси "други форми на сътрудничество в областта на енергетиката".

Пет страни от богатия на енергийни ресурси регион на Каспийско море се срещнаха днес на икономическия форум в Туркменистан, за да се опитат да се споразумеят как да разпределят петролното богатство на региона, допълва Асошиейтед прес.

Миналата година лидерите на Русия, Азербайджан, Иран, Казахстан и Туркменистан подписаха конвенция, целяща да сложи край на десетилетията несигурност при експлоатацията на ресурсите на тези страни.

Споразумението установява правила за териториалните води и зоните за риболов на страните, но въпросът за подялбата на морското дъно, което крие петрол и газ, е обект на допълнителни преговори.

Русия и Иран все още не са ратифицирали споразумението от миналата година.

Руският премиер Дмитрий Медведев, който присъства на форума, посочи, че ратификацията се очаква в близко бъдеще.

Иранският вицепрезидент Есхак Джахангири не пое ангажимент в речта си пред форума.

Президентът на Туркменистан Гурбангули Бердимухамедов посочи пред форума, че каспийските енергийни богатства трябва да бъдат силен стимул за развитието на региона.

Туркменистан и Азербайджан все още не са се договорили как да разделят природните богатства под морското дъно. Това пречи на напредъка на проекта за Транскаспийския газопровод, който ще пренася природен газ от Туркменистан до Европа по морското дъно през територията на Азербайджан.