Европейският съюз трябва да да подкрепи изпитващите затруднения европейски производители на слънчеви панели, но не може да затвори границите си за внос на такива продукти. Това заяви днес еврокомисарят по енергетиката Кадри Симсон, пристигайки на срещата на енергийните министри от общността в Брюксел, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Затваряне на заводи на някои от малцината европейски производители на соларни панели накараха бранша да потърси спешна помощ от Брюксел, евентуално включваща търговски ограничения върху евтиния внос от Китай, с чиято конкуренция европейските производители се борят.

Симсон обаче изключи евентуално спиране на вноса, тъй като това би възпрепятствало възможността на ЕС да инсталира достатъчно мощности, за да постигне климатичните си цели. Повечето соларни панели и компоненти, използвани в ЕС, се внасят от Китай.

"Трябва да подкрепим нашата индустрия, но имаме нужда от всички продукти, за да постигнем амбициозните си цели", добави еврокомисарят.

Тя потвърди, че по-рано еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон е отправил до страните от ЕС писмо с предложения за мерки в подкрепа на европейското производство на слънчеви панели, за да се повиши конкурентоспособността на сектора спрямо китайското производство.

Миналата година страните от ЕС са инсталирали рекордно количество соларни мощности - с 40 процента повече, отколкото през 2022 година. Повечето от тези панели и компоненти идват от Китай - в някои случаи 95 процента, сочат данни на Международната агенция по енергията (МАЕ).

Германия също се противопостави на въвеждането на ограничения за вноса на китайски слънчеви панели.

"Германия ще представи мерки в подкрепа на местното производство на соларни технологии. Търговските защитни мерки не помагат", посочи германският държавен секретар по енергетиката Свен Гиголд.