Китай ще притежава повече от 80 на сто от световния капацитет за производство на фотоволтаични панели до 2026 г. и ще може да задоволи годишното глобално търсене през по-голямата част от следващото десетилетие, показва публикуван днес доклад, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Прогнозата на компанията за енергийни изследвания "Уд Макензи" (Wood Mackenzie) идва в момент, когато държави като САЩ и Индия субсидират собственото производство на соларни панели, за да намалят зависимостта от китайски стоки по пътя към постигането на целите си за чиста енергия.

Инвестициите в мощностите за производството на фотоволтаични панели в Китай са 130 милиарда долара само през тази година, се казва в анализа, което ще повиши годишния капацитет в страната за производство на панели и съставни елементи за тях до 1 тераватчас (1000 гигавата) годишно през 2024 г. Това е достатъчно, за да отговори на годишното глобално търсене до 2032 г., посочват още от изследователския център.

Агресивното разширяване на капацитета вече доведе до драстичен спад на цените на слънчевите панели тази година и предизвиква безпокойство сред производителите в САЩ, които разчитат на подкрепяния от правителството бум на местното производство.

Миналата година и САЩ, и Индия обявиха отделни планове, с които да увеличат капацитета си за производство до 200 гигавата годишно, припомнят от "Уд Макензи".

"Въпреки силните правителствени инициативи за развитие на местно производство Китай все още ще доминира в глобалната верига за доставки на модули и ще продължи да разширява разликата в това направление със своите конкуренти", отбеляза в изявление авторът на доклада Хуайян Сун.