Доставките с кораби на зърно от Украйна ще започнат през идните дни, с което ще бъде открит коридор през Черно море към много държави в света, заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от Анадолската агенция (АА) и БТА.

Заедно с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш Ердоган присъства на церемония по подписването в Истанбул на споразумение за безопасно транспортиране на зърно и хранителни продукти от украински пристанища през Черно море.

"Гордеем се, че съдействахме за инициатива, която ще изиграе огромна роля в разрешаването на глобалната продоволствена криза, засягаща света от дълго време", посочи президентът на Турция. "Ще допринесем за предотвратяването на опасността от глад, надвиснала над милиарди хора по света", добави той.

По думите на Ердоган споразумението засяга всички процеси - от отпътуването на корабите през безопасното им преминаване до пристигането им на крайното пристанище.

"Прилагането и надзорът на този изключително важен план ще бъде осъществяван от съвместен координационен център, който ще бъде установен в Истанбул", посочи той.

Споразумението бе подписано след договореност, постигната между страните по време на преговори в Истанбул на 13 юли по план на ООН, предвиждащ за формиране на координационен център, който да осъществява съвместни инспекции на входа и изхода на пристанищата и да гарантира безопасността на маршрутите.

Турция, чиято посредническа роля бе международно оценена, осъществи координация с Москва и Киев за отварянето на коридор от украинското пристанище Одеса с цел възобновяване на глобалните доставки на зърно, блокирани заради войната в Украйна, напомня АА.

Ердоган призова също така Русия и Украйна да прекратят продължаващата вече пет месеца война, като заяви: "Бих искал тази съвместна стъпка, която правим в Истанбул с руската и украинската страна да бъде нов повратен момент, който да съживи надеждите за мир".

В изказване преди церемонията Гутериш благодари на Турция за "съдействието и упорството" за подписването на споразумението.

Украйна е прибрала досега 6,5 милиона тона зърно от новата реколта, съобщи междувременно премиерът Денис Шмигал, цитиран от Ройтерс и БТА.

"Правителството се стреми всячески да подкрепя земеделския сектор, вече са отпуснати заеми от над 40 милиарда гривни (1,09 милиарда долара)", написа той в своя телеграм канал.

Премиерът не уточни количествата на различните събрани зърнени култури.