Сондажният кораб "Абдулхамид Хан" отплава вчера към мястото на мисията си, на 55 км от Газипаша, окръг Анталия, където според издаденото от турските власти уведомление НАВТЕКС ще остане до 7 октомври.

Новият специализиран плавателен съд на Турция ще извършва проучвания за въглеводороди край бреговете на Анталия в Средиземно море, съобщи президентът Реджеп Тайип Ердоган по време на церемонията по изпращането на кораба от седмо поколение на първата му мисия, съобщи Анадолската агенция, на която се позова БТА.

"Ще изпратим нашия кораб "Абдулхамид Хан" при сондажа "Йоруклер-1", на 55 км от Газипаша" (Анталия), каза Ердоган на церемонията на пристанище Ташуджу в средиземноморския град Мерсин.

Ердоган добави, че сондажният кораб "Абдулхамид Хан" е "символ на новата визия на Турция" в областта на енергетиката.

Президентът посочи, че Турция извършва проучвателните и сондажни операции в Средиземно море в рамките на своята юрисдикция, като подчерта: "Не се нуждаем от ничие разрешение за това".

Новата мисия - нова заплаха

Мисията на новия плавателен съд "Абдулхамид Хан" заплашва отново да ескалира спора с Гърция за правата върху газа. Партньорките в НАТО Турция и Гърция отдавна спорят за газовите находища в източната част на Средиземно море, отбеляза Ройтерс.

Атина обвинява Анкара, че извършва незаконни проучвания за газови находища край гръцките острови. Турското правителство отхвърля обвиненията и твърди, че проучванията за газ са законни. Подобен конфликт съществува и с Кипър.

През 2020 г. спорът ескалира, след като Турция изпрати изследователския си кораб "Оруч Реис" в Източното Средиземноморие.

ЕС многократно осъди дейностите на Турция и наложи санкции заради сондажите край Кипър.

Морското право на ООН установява изключителна икономическа зона (ИИЗ) за крайбрежните държави. В тази зона с дължина 200 морски мили (370 км) държавата има изключителното право да експлоатира минералните ресурси.

Ако брегът на друга държава е по-близо, се прилага принципът за централна линия. По този начин гръцките острови, които се намират в близост до турския бряг, значително намаляват турската ИИЗ. Турция твърди - отчасти въз основа на тълкувания на международното право - че островите нямат ИИЗ. Поради това Анкара защитава проучванията като законни, напомня ДПА.

Турция не се спира: какви сондажи прави

Президентът Ердоган заяви, че със своите кораби "Фатих", "Кануни", "Явуз" и "Абдулхамид Хан" Турция разполага с "рядко срещан" в света сондажен флот.

"Сега, с четири сондажни кораба и два кораба за сеизмични изследвания, ние също сме ангажирани в тази област" (проучванията за природен газ), каза той.

"Абдулхамид Хан" е четвъртият сондажен кораб на Турция. Плавателният съд бе купен миналата година от Република Корея. Той е дълъг 238 и широк 42 метра. Способен е да извършва сондажи на дълбочина до 12 200 метра и до 3665 метра под морското дъно. Това е сондажен кораб от седмо поколение, оборудван с най-съвременни технологии и един от едва петте плавателни съда в света от този клас.

 

Турският президент засегна в изказването си днес и въпроса за сондажите в Черно море, където Турция откри значителни газови резерви.

"Планираме да завършим дейностите в 10-те сондажни кладенеца от първата фаза (на експлоатацията) на газа в Черно море и да започнем да пускаме придобития от там природен газ към нашия народ през 2023 г.", добави президентът.

През август 2020 г. корабът "Фатих" откри 320 млрд. куб.м газ в кладенеца Туна-1 в Сакария, а през октомври същата година в същото находище бяха намерени още 85 млрд. куб.м. През юни м.г. страната обяви и нова находка - 135 млрд. куб.м газ в кладенеца Амасра-1 в северната част на находището Сакария.

Гърция съобщи в отговор, че следи внимателно ситуацията около дейностите в Източното Средиземноморие на новия турски сондажен кораб "Абдулхамид Хан", заяви говорителят на гръцкото правителство Янис Иконому, цитиран от Ройтерс.

"Трябва да бъдем бдителни... Винаги сме правили това, което е трябвало, за да има стабилност в нашия регион и да защитим напълно международното право и собствените си суверенни права", посочи Иконому пред репортери.